Artiklar

Bättre psykisk hälsa vid hemarbete

Skriven av Emma N Stara | Nov 5, 2024 11:56:32 AM

 

En pandemi får konsekvenser utanför det fysiska. Riskerna ökar för nedstämdhet, stress och oro. Vi är alla olika och reagerar olika på omställningar som till exempel hemarbete. Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, delar sina tips för bättre hemarbete och sund mental hälsa.

Pandemin är en samhällskris och en förändring som gör att vi förlorar kontrollen. Det är bland annat därför som många riskerar att må psykiskt sämre, menar Petra Lindfors.

– Krisen tvingar fram förändringar som inte är självvalda och det kan skapa oro. En del blir mer påverkade än andra, och kan lida av kort- eller långvarig psykisk ohälsa.

Några anpassar sig snabbt, har bättre möjligheter, rutiner och vana. Andra oroar sig, tänker mycket på pandemin och får svårt att koncentrera sig på arbetet.

– Vi har ryckts ur vårt dagliga sammanhang, från att varit i samma arbetsmiljö har vi nu väldigt olika arbetsvillkor. Det finns en uppenbar risk att vi jobbar mer. Ledning och chefer behöver hålla ordning, och framförallt inte själva jobba sent och skicka mejl sent om kvällarna.

Kommunikationen viktigast


Det finns en del att tänka på för dig som ledare. För det första gäller, som alltid, en tydlig kommunikation.

– Bestäm hur ni ska kommunicera. Sätt tydliga förväntningar på tillgänglighet. Säg till om du förväntar dig att medarbetare ska vara tillgängliga hela dagen och checka av om de faktiskt har möjlighet att vara det.

En öppen och ärlig kommunikation om din egna osäkerhet som ledare är också nyttig, menar Petra Lindfors.

– Det är värt att tänka på att detta kom plötsligt. Många är inte vana att leda på distans, så var öppen med det. Våga prova olika saker, ta reda på vad som fungerar för dig. Ha rimliga krav på dig själv som ledare. Det får ta sin tid att lära sig, och din egen chef och även medarbetare, får ha förståelse för att du kan behöva hjälpa i lärprocessen.

Bit inte ihop

Under en kris blir det extra viktigt att vara uppmärksam på hur man mår.

– Alla kan känna sig låg en dag här och där. Men om det blir svårt att sova, svårt att komma upp på morgnarna, svårt att komma igång med arbetsuppgifter och oförmåga att få någonting gjort, då behöver du kontakta företagshälsan, en kollega, chef eller någon annan att prata med. Jag tycker inte att du ska “bita ihop”.

Sedan gäller det förstås att ha en sund rutin för pauser, mat och frisk luft.

– Kom ihåg att ta lunchpaus. Du behöver näring. Hitta din egen rytm, tänk på vad som fungerar för dig. Bli inspirerad, men du måste inte ta alla råd. Gör annat än att jobba, det går att träffas utomhus med avstånd. Promenera och bygg din hälsa.

Mer distans i framtiden?


Om man kan hitta något positivt med pandemin, är det fördelarna med hemarbete, menar Petra Lindfors.

– Jag tycker att det hänt otroligt lite de senaste 20 åren inom distansarbete och flexibilitet. Det här kanske är den puff för att vi ska få upp ögonen för att jobba från olika platser. I en postpandemisk tillvaro kommer vi inte bara jobba hemma, utan varva mellan arbetsplatser. Arbetsgivare har också fått upp ögonen för att medarbetare kan vara produktiva fast de inte  är på arbetsplatsen, avslutar hon.

Psykologens tips för dig som ledare

  1. Sätt tydliga riktlinjer för hur ni kommunicerar
  2. Var öppen med dina egna brister och
  3. Gör ditt bästa men kör inte slut på sig dig själv
  4. Var ett föredöme genom att inte jobba för mycket

Psykologens tips för dig som medarbetare

  1. Inspirera varandra
  2. Följ inte alla råd - hitta din egen väg
  3. Var uppmärksam på hur du mår flera dagar i rad
  4. Håll kontakt med kollegor


Text: Alexander Åberg

 

Vill du veta mer om hur Great Place To Work kan hjälpa dig med era behov och utmaningar? Boka möte med oss!