Artiklar

Jämförelse mellan Great Place to Work och Winningtemp

Skriven av Emma N Stara | Sep 16, 2024 9:26:23 AM

Att skapa en bra arbetsmiljö är en prioritet för många organisationer. Två populära verktyg som kan hjälpa till i detta arbete är Great Place to Work och Winningtemp. Men vad skiljer dessa två plattformar åt, och vilket är bäst för din verksamhet? Här jämför vi Great Place to Work och Winningtemp för att förstå deras styrkor, svagheter och hur de kan bidra till att skapa en bättre arbetsplats.

Great Place to Work: Certifiering, benchmarking och flexibel mätning

Great Place to Work är en global aktör som hjälper organisationer att bygga starka arbetskulturer genom certifiering, benchmarking och anpassningsbara mätningar. Med hjälp av omfattande medarbetarundersökningar kan Great Place to Work mäta anställdas upplevelser inom områden som tillit, ledarskap, respekt och rättvisa. Organisationer kan bli Great Place To Work-certifierade och dessutom delta i rankningar över de bästa arbetsplatserna, både nationellt och globalt. För organisationer som önskar komplettera den årliga medarbetarundersökningen med kontinuerlig feedback erbjuder Great Place to Work även möjlighet till pulsmätningar.

Styrkor med Great Place To Work:

  • Globalt erkännande: En certifiering från Great Place to Work stärker företagets varumärke och trovärdighet.
  • Baserat på världsomspännande forskning: Medarbetarundersökningen bygger på 60 påstående som över 30 års forskning har visat ger bäst underlag för att kunna utvärdera och utveckla organisationer. 
  • Benchmarking: Ger möjlighet att jämföra företagets resultat med andra organisationer i samma bransch eller region.
  • Periodisk uppföljning: Den årliga undersökningen ger en solid grund för att arbeta med långsiktiga förbättringar och följa upp effekterna av dessa satsningar över tid.
  • Flexibilitet med pulsmätningar: Ger ett djupare, mer kontinuerligt perspektiv på medarbetarnas engagemang och välmående.
  • Digital plattform: Medarbetarundersökningar, resultat och rapporter finns lätt att tillgå och arbeta med digitalt. Följ undersökningen live och få resultatet direkt.
  • Personlig kontakt: Varje organisation får tillgång till egen konsult och ett Customer Success-team, som hjälper till med det praktiska samt coaching och vägledning.

Svagheter:

  • Pulsmätningarnas utmaningar: Frekventa pulsmätningar kan leda till ”undersökningsutmattning” bland medarbetare. Om ledningen inte agerar snabbt på den återkommande feedbacken kan det påverka förtroendet negativt. Därför rekommenderar Great Place To Work att inte överanvända plattformens pulsverktyg.

Winningtemp: Kontinuerlig mätning och datadriven utveckling

Winningtemp är en plattform som fokuserar på kontinuerlig mätning och förbättring av medarbetarengagemang och välbefinnande genom AI. Plattformen skickar korta, frekventa undersökningar veckovis eller månadsvis, vilket möjliggör realtidsuppdateringar av organisationens arbetsmiljö. Winningtemp mäter faktorer som ledarskap, teamdynamik, arbetstrivsel och stressnivåer.

Styrkor:

  • Realtidsdata: Ger företag möjligheten att kontinuerligt följa medarbetarnas engagemang och välmående och snabbt åtgärda identifierade problem.
  • AI och insikter: Använder AI för att analysera data och ge konkreta åtgärdsförslag.
  • Forskningsbaserat: Plattformen är framtagen tillsammans med forskare på Göteborgs universitet

Svagheter med Winningtemp:

  • Risk för "feedbacktrötthet": Frekventa mätningar kan leda till att medarbetarna upplever "undersökningsutmattning", speciellt om de inte ser konkreta förbättringar.
  • Krav på snabb respons: Om ledningen inte agerar snabbt på feedback kan det skapa en känsla av bristande engagemang.

Slutsats: Great Place to Work eller Winningtemp - vilket verktyg är bäst?

Valet mellan Great Place to Work och Winningtemp beror på dina specifika behov och målsättningar. Great Place to Work erbjuder ett starkt varumärke, globalt erkännande, och möjligheten att arbeta med långsiktiga förbättringar, kompletterat med flexibiliteten av pulsmätningar. Winningtemp passar företag som föredrar att kontinuerligt mäta och förbättra medarbetarengagemang och välmående.

Att välja rätt verktyg är avgörande för att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs och presterar på topp, vilket i sin tur leder till ökad framgång för organisationen. Vill du veta mer om Great Place To Work? Boka möte med oss.