När Jenny Rud Sel började på Väsbyhem som 23-åring var det som bolagsjurist – en roll hon trivdes i och såg som långsiktig. Men vardagen på kontoret blev snabbt mer än bara juridik. Hon drogs in i företagets kultur, den där genuina och inkluderande Väsbyhemandan som inte gick att värja sig mot. Så när chansen kom att få vara med och påverka i större skala, var det enkelt att tacka ja till rollen som avdelningschef och vice vd.
– Det fanns redan då en stark tro på varandra och de möjligheter vi alla bär inom oss och jag ville vara en drivande motor för att bygga vidare på det, säger Jenny.
Drygt femton år senare är hon en av huvudarkitekterna bakom den starka kultur som kännetecknar Väsbyhem i dag – en kultur som lett till att bolaget precis utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats 2025. Men enligt Jenny handlar det inte om stora omorganisationer eller polerade powerpoints:
– Vi jobbar oss fram i myrsteg. Små justeringar kopplade till tydliga mål.
Som vice vd är Jenny ansvarig för intern styrning och uppföljning. Det är hon som leder verksamhetsmöten, ser till att bolaget levererar på sina uppdrag och bygger strukturer som håller. Vd Amra Barlov Lindqvist har det externa fokuset: politik, ägare, framtidsfrågor. Tillsammans bildar de en ledning med hjärtat stadigt förankrat i kulturen.
– Alla i ledningsgruppen är övertygade om att våra medarbetare är vårt främsta verktyg för att bli Sveriges bästa hyresvärd. Och då måste vi ge dem de bästa förutsättningarna genom att skapa en enhetlig kultur för alla.
Men Jenny minns en tid när organisationen var mer uppdelad.
– När jag började var det till och med en särskild mejladress till huvudkontoret. Vi satt utspridda på olika håll i kommunen. Att samla alla under ett och samma tak var en stor och viktig förändring, säger hon.
Och det var bara början. Under åren har bolaget gjort en mängd medvetna insatser för att skapa en gemensam kultur och arbetsplats.
– Det är en av sakerna jag är mest stolt över. Att vi har utjämnat alla osakliga skillnader mellan våra två kollektivavtal. Till exempel har vi tagit bort ålderstrappan för semesterdagar. Nu har alla 32 semesterdagar, oavsett ålder. Varför skulle det vara olika?
Jenny vid ån utanför Väsbyhems kontor.
Liknande beslut har följt: slopat karensavdrag, möjlighet till distansarbete två dagar i veckan och en tydlig struktur där möten inte läggs före klockan 08.30 eller efter 15.
– Vi vill inte att man ska känna ekonomisk stress för att man är sjuk. Och vi vill att det ska vara möjligt att jobba här oavsett på vilken plats du är i livet.
Strukturer finns men de är aldrig i vägen. Tvärtom, de skapas i samarbete med hela organisationen. När verksamhetsplaner tas fram är det inte cheferna som sitter på alla svar – det är medarbetarna.
– Vi börjar alltid med frågan: vad behöver vi för att nå målen? Det finns ett enormt engagemang här, och ett mod att testa nytt.
Det pratas ofta om ”Väsbyhemandan”. Men vad betyder det egentligen?
– Den känns i luften. Den handlar om att vi hjälper varandra även när det inte står i vår rollbeskrivning, säger hej i korridorerna, inte gör skillnad på människor eller bara frågar hur någon mår och verkligen lyssnar på svaret. Det låter kanske banalt, men det är på riktigt. Väsbyhemandan är inte bara varm och mänsklig – den är också en drivkraft och strategi. Det är den som skapar innovation, tillit och hållbar prestation över tid, säger Jenny.
Att få möjlighet att växa och avancera inom Väsbyhem är viktigt – och det är något de har byggt in i strukturen. Cheferna har medvetet små team för att kunna vara närvarande och det finns internpraktik, chefsforum och mentorskap för nyblivna ledare.
Men utveckling handlar om mer än individen – den kräver också ett starkt stöd i organisationen. Där har HR en central roll.
– Vi har jobbat mycket med att göra HR till en självklar del av verksamheten. Det finns inga glapp längre. HR är med från början i alla viktiga frågor, säger Jenny.
Det nära samarbetet mellan chefer och HR gör att frågor om ledarskap, kultur och hälsa inte fastnar i stabsfunktioner – utan blir levande delar av vardagen.
Jenny med HR-chef Therese Eriksson i parken utanför kontoret
Rekrytering är en strategiskt viktig fråga på Väsbyhem. Även om internrekrytering är vanligt finns det också en hel process för hur nyrekrytering sker. Här är processen anonym, utan personliga brev och utifrån tydliga kravprofiler. Det handlar om rätt kompetens – och rätt egenskaper.
– Vi är otroligt stolta över hur långt vi har kommit i vårt mångfaldsarbete. Vi har till och med överträffat våra mål här, säger Jenny.
Men det stannar inte där. I varje del av verksamheten finns grupper som arbetar med viktiga frågor, såsom våld i nära relationer, hälsopepp och inkludering. Det finns alltid ett större syfte, en känsla av mening – både för medarbetarna och för de som bor i Upplands Väsby.
Det kan låta som att Väsbyhem är grundat i det mjuka, där de goda ledorden genomsyrar allt. Men det är bara till hälften sant. Ledorden finns där för att kunna leverera. Och målen är tydliga: De ska bli Sveriges bästa hyresvärd.
Att bli Sveriges bästa arbetsplats är ett delmål för att nå dit. Ett mål som de arbetat med länge. Väsbyhem har varit Great Place To Work-certifierade i nio år, men det är först nu de står på pallplatsen. Högst upp, dessutom.
– Förra året rankades vi som femma på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser och blev besvikna. Vi kände att det inte stämde. Så vi gick tillbaka till styrelsen med ett förslag om att revidera målet och bli etta i stället. Därefter gick vi till varje avdelning och frågade vad vi behöver göra tillsammans för att bli bättre.
Ordet tillsammans återkommer ofta under intervjun med Jenny.
– Det är just gemenskapen som är Väsbyhemandan för mig. Många nyanställda brukar säga att de tänkte: 'Om det bara är hälften så bra som det verkade under rekryteringen, så är det fantastiskt.' Och när de väl börjar här, upplever de att det faktiskt är ännu bättreVi hjälper varandra här. När vi har event som ligger på helger och frågar vilka som vill vara med är det alltid väldigt många som anmäler sig.
Så har det alltid varit.
– En medarbetare frågade om vi hade rekryterat på snällhet. Det har vi inte, men det är viktigt att förstå och dela våra ledord, till exempel om att vi är varandras arbetsmiljö. Det är på riktigt för oss. Vi har haft medarbetare som levererat högt på sina arbetsuppgifter, men inte när det kommer till ledorden - och då är vi inte rätt arbetsplats för dem, berättar Jenny.
För Jenny Rud Sel är det tydligt: Väsbyhemandan är en levande kultur som byggts långsamt, omsorgsfullt – och tillsammans.
Kanske är det just därför Väsbyhem lyckats skapa något många strävar efter, men få faktiskt lyckas med: en plats där människor både presterar och trivs, där struktur och hjärta går hand i hand – och där vägen till framgång faktiskt börjar med ett hej i korridoren.
– Det är ingen slump att vi har blivit Sveriges bästa arbetsplats. Det är resultatet av många små steg, tagna tillsammans. Och det är så vi fortsätter.