Artiklar

Utvisning! Här är fyra saker Svenska fotbollförbundet ska tänka på framåt

Skriven av Jeanette Bergvall | Aug 29, 2024 9:33:36 AM

Rött kort! Tidningen Offsides avslöjande om Svenska fotbollförbundets utveckling har återigen visat vad ett fallerat ledarskap kan få för konsekvenser. 

Och ännu en gång påminns vi om att vägen till framgång alltid är att sätta sina medarbetare, det vill säga laget, i centrum. 

Klädkedjor, matvaruleverantörer, Sveriges största gymkedja… listan på arbetsplatser där anställda vittnar om orimliga arbetsförhållanden blir allt längre. 

Nu i dagarna har det senaste avslöjandet kommit. I tidningen Offside har flera tidigare anställda slagit larm om Svenska fotbollförbundets utveckling och bristande ledarstil.

Ett flertal erfarna medarbetare vittnar i artiklarna om en kraftigt försämrad arbetsmiljö, ett utbrett missnöje och en upplevd bristande kompetens. Som följd har ett flertal anställda nu valt att lämna Svenska fotbollförbundet. 

Tydlig formel för framgång 

Ur vårt perspektiv är formeln för att nå framgång klar:  

En bra arbetsplats börjar med ledarna. Ledare formar upplevelser. Upplevelser formar kulturen. Kulturen driver resultatet.  

Om detta har vi på Great Place To Work forskat i över 30 år. En forskning som vi backar upp genom att varje år fråga 20 miljoner medarbetare världen över hur de uppfattar ledarskapet på sin arbetsplats.   

Vi vet alltså vad som utmärker en arbetsplats där medarbetarna är engagerade, motiverade och känner sig stolta både över arbetsplatsen och sina prestationer. 

Så att företag, organisationer och förbund aldrig behöver läsa skräckrubriker om sig själva i nyheterna. Så att de inte behöver förlora medarbetare och kunder till andra, bättre verksamheter. Verksamheter som har förstått att om medarbetarna mår bra, så går verksamheten bra. 

Ett av de företag som vi tidigare hjälpt sammanfattade: ”Skulle vi öka med 50 procent i omsättning men inte få en Great Place To Work-certifiering så har vi inte nått målet. Då är inte de 50 procenten värt någonting för då har vi tappat bort människorna.”  

Koppling mellan tillit och vinstmarginal 

De har förstått det som alltför många missar: I organisationer där ledarna litar på sina medarbetare, och vice versa, mår och presterar människor bättre, med lägre personalomsättning och sjukfrånvaro som följd.

Den här kunskapen har nått de flesta ledningsgrupper. Ändå ser vi gång på gång hur allt från klädkedjor till matgrossister glömmer bort, eller rent av struntar i, sina medarbetare. 

Hur bygger man då en organisation som präglas av tillit? Här är fyra saker som förenar de bästa arbetsplatserna (och som Svenska fotbollförbundet nu bör tänka på): 

1. De involverar medarbetarna i beslut som påverkar dem. 

2. De ser till att alla medarbetare har en rättvis och engagerad chef. 

3. De uppmuntrar alla medarbetare att hitta en sund balans mellan arbete och fritid. 

4. De ger varje medarbetare ett meningsfullt arbete. 

Ledarskapet är nyckeln. På Sveriges bästa arbetsplatser får cheferna stöd i sin ledarroll – de lämnas inte ensamma. Cheferna får lära sig att ge feedback, informera och vara tydliga. Det skapar rättvisa chefer som litar på, utan att hela tiden kontrollera, att medarbetarna gör ett bra jobb.  

Så mycket förstör dåligt ledarskap 

Orimliga arbetsförhållanden leder till kränkta medarbetare och att arbetsplatsen får dåligt rykte. Risken är stor att man förlorar, som i Svenska fotbollförbundets fall, både anseende och medarbetare. 

Men det finns grunder till dåliga arbetsplatser som sällan når media, men som också kan vara skadliga. För även ”normala” brister i ledarskapet – som otydlighet och svårighet att ge feedback – kan skapa otrygghet och ohälsa. Faktum är att redan i dag står psykisk ohälsa för hälften av alla längre sjukskrivningar. 

Så hur ska du göra om du vill bygga en bra organisation? Våra data visar att arbetsplatser som aktivt stöttar cheferna i att vara transparenta och ge både positiv och negativ feedback, lyckas bättre. Börja där. Med er själva. 

Jeanette Bergvall, VD Great Place to Work Sverige