4 sätt att skapa en genuin kontakt med din intervjuare

4 sätt att skapa en genuin kontakt med din intervjuare_great place to work

Att gå på intervju är sällan något som känns helt naturligt. Du har bara några minuter på dig att göra ett bra intryck på rekryterare och chefer — och den pressen kan få vem som helst att bli stel eller osäker. Men för att din intervjuare ska kunna se dig som en möjlig kollega är det viktigt att skapa en genuin kontakt.

Så hur gör du för att både skapa den kontakten och stå ut som kandidat? Nyckeln är inte att säga precis rätt saker hela tiden, utan att låta ditt sanna jag komma fram. Här är fyra tips som hjälper dig att vara dig själv, även när intervjun känns lite nervös:

Känn dig själv och din stil

Börja med att fundera på vem du är och hur du kommunicerar naturligt. Är du till exempel mer utåtriktad eller tystlåten? Tänker du mer analytiskt eller kreativt? När du vet var du står kan du lättare anpassa dina svar.

Om du till exempel får frågan "Hur hanterar du motstridiga prioriteringar?", kan en extrovert person berätta om hur hen engagerat olika intressenter med olika åsikter och mål. En introvert kanske lyfter fram sina styrkor inom lyssnande och intuition. Om du är analytiskt lagd kan du prata om hur du använt data för att övertyga, medan en kreativ person kan ge exempel på ett innovativt tillvägagångssätt som andra kanske inte hade tänkt på.

Det är också bra att tänka på hur andra kan uppfatta dig. Om du vet att vissa drag hos dig kan missförstås, fundera på hur du kan bemöta detta utan att förlora din äkthet. Är du pratsam? Försök hålla svaren korta och kärnfulla. Har du en mer lugn framtoning? Berätta hur detta är en styrka i stressiga situationer.

Genom att ha koll på din stil kan du göra små justeringar som låter ditt riktiga jag skina igenom, vilket gör att du framstår som mer äkta och intressant för din intervjuare. Det gör också att du slipper stressen över att försöka vara någon annan.

Var medveten om ditt kroppsspråk

Ditt kroppsspråk speglar vem du är, och det är viktigt att vara naturlig istället för att försöka vara perfekt. Om du använder händerna mycket när du pratar, gör det under intervjun också. Om du känner dig bekväm när du sitter upprätt, kör på det. Men om du slappnar av mer i en mer avslappnad ställning, känn dig fri att göra det. Tänk på att sitta avslappnat och självsäkert med sänkta axlar och armarna kanske vilande på bordet.

Ögonkontakt är också viktigt, både vid fysiska och digitala intervjuer, även om det kan kännas lite obekvämt. Om det känns svårt att hålla direkt ögonkontakt, kan du försöka fokusera på intervjuarens ögonbryn eller låta blicken vandra medan du tänker. Om du tycker att ögonkontakt är riktigt jobbigt, kan du berätta det i början och förklara att du ändå är fullt engagerad i samtalet.

Det kan vara bra att öva på dina ansiktsuttryck och kroppsspråk. Om du till exempel får en svår fråga, försök att hålla en lugn och eftertänksam min istället för att se överraskad eller överväldigad ut. 

Bygg en bra relation under intervjun

Att skapa en bra kontakt med din intervjuare handlar om att vara äkta och professionell utan att vara påträngande. Lite förberedelse kan hjälpa mycket.

Ta reda på lite om din intervjuare innan intervjun. Kanske ni har gemensamma intressen eller liknande bakgrund? Om du märker att ni båda gått på samma universitet, kan du nämna det naturligt i samtalet: "Jag såg att vi båda pluggade på Y universitet – hade du någon kurs som verkligen gjorde intryck på dig?"

Visa också att du lyssnar aktivt genom att reflektera över vad intervjuaren säger innan du svarar. Om de nämner en utmaning i organisationen, kan du exempelvis säga: "Jag hör att teamet upplever vissa utmaningar – jag har varit i en liknande situation där jag…"

Fråga gärna egna frågor för att få bättre insikt, som "Vad har ni redan provat med teamet och hur gick det?" På så sätt skapar du en mer levande dialog och visar att du är genuint intresserad.

Välj en plats där du känner dig bekväm vid distansintervjuer

Om du har en digital intervju, välj en plats där du känner dig bekväm och avslappnad. Det kan vara ditt hemmakontor, men tänk på att ha en neutral bakgrund eller använd funktionen för att sudda bakgrunden om det behövs. Om du lätt tappar fokus, ha en liten stressboll eller penna inom räckhåll, utanför kamerans synfält.

Försök minimera störningar, men var också redo på det oväntade. Om hunden börjar skälla eller barnen kommer in, ha en plan för hur du snabbt kan lösa det. Intervjuer behöver inte vara perfekta, och lite mänsklighet kan faktiskt vara en fördel.

Äkthet är din största tillgång

Kom ihåg att det handlar om att vara dig själv, inte om att vara perfekt. Ditt sätt att kommunicera och din personlighet är viktiga tillgångar! Lägg mindre fokus på att försöka komma ihåg varje punkt och mer på att visa vem du verkligen är. Oavsett hur det går med jobbet, kan du känna dig stolt över att du höll fast vid dig själv och dina värderingar. Och om jobbet är rätt för dig, då kommer det att synas.