Skånes Bästa Arbetsplatser 2024: Detta gör dem unika

sparbanken_grupp

Skånes bästa arbetsplatser utmärker sig genom att skapa miljöer där medarbetarna trivs och utvecklas och resultaten talar sitt tydliga språk.

För första gången någonsin har Great Place To Work rankat Skånes bästa arbetsplatser, och resultaten bygger på vad medarbetarna själva har att säga om sina arbetsplatser. Genom en omfattande medarbetarundersökning har anställda delat sina upplevelser och insikter om arbetsplatskulturen, vilket ger en unik inblick i vad som gör dessa arbetsplatser så speciella.

Stolthet och engagemang i fokus

Medarbetarna på Skånes bästa arbetsplatser känner sig stolta och engagerade i sina arbetsroller. Enligt medarbetarundersökningen uppger 92,6 % av medarbetarna att de är stolta över hur deras organisation bidrar till samhället. Denna stolthet speglar en stark arbetsplatsskultur där medarbetarna ser en direkt koppling mellan sitt dagliga arbete och det större goda.

– Organisationerna på listan över Skånes Bästa Arbetsplatser kommer från olika branscher och har olika storlekar, men de delar en gemensam egenskap: förmågan att inspirera sina medarbetare att arbeta mot ett gemensamt, större mål. I stället för att bara lägga en sten i muren, känner varje anställd att de är med och bygger en katedral. Här talas det självklart om affärsmål, men dessa är i själva verket medel för att uppnå något mycket större – ett högre syfte. Detta skapar en djup känsla av mening och tillhörighet där varje arbetsuppgift, oavsett hur liten den kan verka, bidrar till att bygga något stort och betydelsefullt, säger Jeanette Bergvall, vd på Great Place To Work.

En plats där medarbetarna bygger tillsammans

Castra Syd placerar sig som nummer ett på listan över Skånes Bästa Arbetsplatser. Deras vd Josefine Övegard förklarar vad som gör deras arbetsplats unik:

– Vi tror på att ge människor stor frihet, möjlighet att styra över sin tid och sitt liv, och att påverka det bolag som vi bygger TILLSAMMANS. Castra är inte bara ett jobb, vi är det personliga bolaget där vi bryr oss på riktigt, vi gör det där lilla extra för varandra.

wihlborgs skånes bästa arbetsplatser great place to work

Wihlborgs, nr 6 på listan, känner igen sig i resonemanget. 

– Arbetet med vår företagskultur är ett långsiktigt arbete som vi bedriver för att skapa en arbetsplats där vi trivs och känner stolthet över. För mig är det kärnan, att vi tillsammans som lag uppnår detta genom de små och stora saker vi gör i vår vardag och för varandra. För oss är gemenskapen och närheten till varandra och våra kunder central. För mig är den fina placeringen en bekräftelse på att den långsiktiga satsningen på arbetsmiljö och företagskultur ger resultat, säger Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs.

Respekt, rättvisa och tillit

Jeanette Bergvall, VD för Great Place To Work, delar sin syn på vad som skapar långsiktig framgång:

– Med våra trettio års erfarenhet av att utveckla framgångsrika organisationer, har vi sett om och om igen att nyckeln ligger i att visa varje medarbetare tillit, respekt och rättvisa. När dessa värden är djupt rotade i kulturen, bidrar varje medarbetare med sitt bästa, och tillsammans arbetar de mot gemensamma mål. Det är detta engagemang och denna samhörighet som driver både människor och organisationer framåt.

Inkluderande och sammanhållna arbetsplatser

På Båstadhem, nr 4 på listan, skapas en arbetsplatskultur byggd på öppenhet och gemenskap.

– Båstadhem jobbar med att vara en inkluderande och väl sammansvetsad organisation med öppenhet som skapar arbetsglädje, gemenskap och stolthet för det egna arbetet, laget och arbetsplatsen. Genom alla medarbetares vänlighet, kommunikation och transparens skapas delaktighet i arbetsplatsens kultur, säger Lisbeth Nilsson, vd på Båstadhem.

94 % av medarbetarna på Skånes Bästa Arbetsplatser instämmer i att man bryr sig om varandra på arbetsplatsen. 89 % uppger att man kan räkna med att folk vill samarbeta. Det skapar en stark känsla av gemenskap och laganda där medarbetarna känner sig stöttade och motiverade att bidra till arbetsplatsens framgång. Det är denna kultur av omtanke och samarbete som gör att Skånes bästa arbetsplatser sticker ut och skapar en positiv och engagerande arbetsmiljö för alla. 

Innovation och socialt ansvar

Skånes bästa arbetsplatser är arbetsmiljön en av de högsta prioriteringarna. En hög grad av transparens och tillit i organisationerna gör att 86 % av de anställda känner att deras åsikter tas på allvar. Detta visar på ett engagemang för att bygga hållbara och stödjande arbetsmiljöer där alla medarbetare kan känna sig inkluderade och motiverade.

Helena Kockum, COO på Delphi Malmö, som har plats sju på listan, berättar hur de arbetar med sin arbetsplatskultur:

– Vi arbetar dagligen med vår arbetsplatskultur och har som motto att vara en hållbar advokatbyrå med tillväxt. Vi vill vara attraktiva och hållbara för våra medarbetare som är vår främsta tillgång. Viljan att utvecklas, tilliten till varandra, hårt arbete, socialt ansvar och ett delat ledarskap är nyckelfaktorer för vår arbetsplatskultur. På Delphi ska det vara meningsfullt och roligt att komma till arbetet varje dag.

Hela listan: Skånes Bästa Arbetsplatser 2024

  1. Castra Syd
  2. Samon
  3. Sparbanken Skåne
  4. Båstadhem AB
  5. Murrelektronik AB
  6. Wihlborgs Fastigheter
  7. Delphi Malmö
  8. Erik Olsson Fastighetsförmedling AB Skåne
  9. Trelleborgs Energi
  10. LKF
  11. Hansa Biopharma
  12. Hilti Svenska AB
  13. Holy Greens
  14. SVB
  15. Skurups Sparbank

Skåne har med sina framstående arbetsplatser bevisat att regionen är en ledare inom både innovation och medarbetartrivsel. Här blomstrar medarbetarna i en miljö som värdesätter deras insatser och uppmuntrar tillväxt, utveckling och socialt ansvar. Det är detta som gör Skånes arbetsplatser till några av de bästa i Sverige.

Vill du göra en medarbetarundersökning, bli Great Place To Work-certifierad eller rankas på någon av våra listor? Boka möte med oss för att ta reda på mer.