GöteborgsLokaler: ”Vi får det samhället vi är med och skapar.”

 

göteborgslokaler

Jag träffar GöteborgsLokaler dagen före midsommar, och förberedelserna för den traditionsenliga midsommarlunchen är i full gång. Det blir sill och potatis, följt av jordgubbar. Men det är inte bara midsommarfirandet som står i centrum. Deras imponerande resultat i Great Place To Works medarbetarundersökning, där 100 procent av medarbetarna anser att GöteborgsLokaler är en utmärkt arbetsplats, förtjänar också firande.

– Vi är stolta över detta resultat och det är ett fint bevis på att vi är ett sammansvetsat team som brinner för vårt arbete, säger Robert Hörnquist, VD för GöteborgsLokaler sedan snart 12 år.

Han har tillbringat över 25 år i fastighetsbranschen, en bana som inte alls var självklar.

– Från början är jag finanskille. Jag var analyschef på Stadshypotek och dessförinnan jobbade jag som revisor. Men jag halkade in i fastighetsbranschen och gillade den sedan första dagen. Här råder långsiktighet och jag får vara med och påverka samhället och forma min samtid på ett positivt sätt, säger Robert.

Vikten av att hålla det enkelt

Även om karriären inom finansvärlden numera är blott ett minne har den påverkat Robert som ledare och därmed även hans arbete för medarbetarna på GöteborgsLokaler.

– Jag har haft många chefer som jag har sett upp till under mitt yrkesverksamma liv. Bland annat hade jag den berömde Sören Mannheimer som regionchef på Stadshypotek. Han hade ett enkelt sätt att vara och försökte få med alla på ett okomplicerat sätt. Han hetsade inte upp sig för småsaker, och det gör inte jag heller.

Ett centralt tema i Robert Hörnquists ledarstil är just att hålla saker enkla. Denna filosofi genomsyrar allt från daglig kommunikation till beslutsfattande inom GöteborgsLokaler. Robert förklarar att enkelhet inte bara underlättar förståelse och delaktighet, utan också ökar effektiviteten i hela organisationen.

– Ofta är det enkla det svåraste, det är så lätt att komplicera saker. Egentligen handlar en sund och framgångsrik arbetsplats om att få alla att känna sig som en i laget. Alla ska veta vad de ska göra och gå åt rätt håll. Mina kollegor är fantastiska på att jobba tillsammans med fokus på målet, säger han.

göteborgslokalerRobert4JPG

Robert Hörnquist

Samarbetets kraft

Denna inställning har hjälpt till att skapa en öppen och inkluderande arbetskultur där kommunikationen flödar fritt och där alla medarbetare känner sig viktiga och värderade. Genom att hålla kommunikationen och processerna okomplicerade, säkerställer Robert att alla på företaget kan fokusera på sina huvuduppgifter utan onödiga distraktioner.

– Jag har alltid trott på kraften i samspelta team. Jag fick bevis för att det fungerade redan när jag gjorde militärtjänsten då mitt gäng, som var mer sammansvetsat än de andra, kunde lösa uppgifter på ett snabbare och effektivare sätt, berättar Robert.

Robert använder en liknelse för att beskriva hur samarbete fungerar i praktiken på GöteborgsLokaler:

– Tänk på gässen som flyger i V-formation. De byter plats med varandra för att dra nytta av luftströmmarna som skapas. På samma sätt arbetar vi här: vi stöttar varandra och när någon behöver en paus, finns det någon annan som är redo att stötta.

Men hur bygger man ett sammansvetsat team?

– Vi anställer folk som vi vet passar in i vårt sätt att vara. Man ska vara okomplicerad, vilja samarbeta och vara prestigelös. Att vara prestigelös låter nästan som en klyscha nu för tiden men faktum är att man inte får sätta sig själv framför laget, säger Robert.

Hjärtat leder väger

Det märks att Robert drivs av ett större syfte, om att göra skillnad i samhället. Och det är något som han och alla på GöteborgsLokaler får möjlighet att göra varje dag.

– Vi jobbar både med affärsmässighet och hjärtat. Som ekonom vill man nå goda resultat, något som vi kombinerar med att göra gott i samhället. Vi får ju det samhället vi är med och skapar. Det är viktigt för mig och för oss här. Det är därför jag och mina kollegor går till jobbet engagerade varje dag, de flesta av oss år efter år.

Det är det där genuina engagemanget och hjärtat som märks under hela samtalet med Robert, som lyfter fram sina medarbetare som självständiga, kunniga och förtroendeingivande. Han är stolt. Det märks, inte minst, när jag frågar om hans bästa minne under sina år på GöteborgsLokaler.

– De bästa minnena är de som mynnar ut från de svåraste tiderna. Då sluter alla upp och anstränger sig för att göra ett så bra jobb som möjligt. Alla ställer upp och vill hjälpa till. För tio år sedan skedde en skjutning på en restaurang i våra lokaler. Vi agerade direkt för att ta hand om våra hyresgäster och handlare på torget. Efteråt visade det sig att tryggheten var högre efter händelsen än innan. Det kan bara ske i en organisation där man är trygg och ställer upp för varandra. Man säger ju att i nöden prövas vännen och det ligger något i det, det är då allt ställs på sin spets. Det måste sitta i ryggraden att vara snabbfotad och det gör det hos oss.

Trygga människor gör ett bra jobb. Det har Robert och hans ledningsgrupp förstått.

– Vi är besjälade i denna fråga och vi gör inget komplicerat av det.

Tänk att något så svårt kan vara så lätt.