Specsavers i topp när Sveriges Bästa Arbetsplatser 2022 utses

 

 

Specsavers i topp när Sveriges Bästa Arbetsplatser 2022 utses great place to work

När Great Place to Work för tjugonde året i rad rankar Sveriges Bästa Arbetsplatser hamnar Specsavers, Studieförbundet Vuxenskolan Halland och protek högst upp på listorna. Rankingen baseras på medarbetares egna upplevelser av sin arbetsplats och hur organisationen arbetar med tillit, ledarskap, innovation, utvecklingsmöjligheter och värderingar. De som fått högst betyg på båda delar hamnar på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser™.

Det är Great Place to Work som har undersökt arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. I år uppfyller 55 svenska organisationer kraven för att rankas på den åtråvärda listan.

– Vilka är de bästa företagen att arbeta på? Vi har frågat de enda som kan ge ett sanningsenligt svar på den frågan, medarbetarna själva. Vi har genomfört över 33 000 medarbetarundersökningar i Sverige i jakten på de allra bästa arbetsplatserna och har analyserat hur pålitliga, omtänksamma och rättvisa svenska organisationer är och hur de värnar om medarbetarnas fysiska, mentala och ekonomiska hälsa, säger Maria Grudén, vd på Great Place to Work.

2 nya listettor och 17 nykomlingar

Specsavers, protek och Studieförbundet Vuxenskolan Halland hamnar i toppen på årets lista över Sveriges Bästa Arbetsplatser. Studieförbundet Vuxenskolan Halland intar förstaplatsen på listan över små organisationer för andra året i rad, övriga listettor är nya i toppen.

Totalt är det 17 nykomlingar på årets lista, bland dem Erik Olsson som är med för första gången och Liseberg som är tillbaka på listan.

– Att utses till en av Sveriges Bästa Arbetsplatser är ett stort erkännande för verksamheter som har stöttat sina anställda under en historiskt utmanande tid,säger Maria Grudén, vd på Great Place to Work.

”Ett kvitto på att medarbetarna känner sig sedda”

Specsavers, som har klättrat från nummer nio på förra årets ranking ända upp till plats nummer ett, kommenterar placeringen:

– Det är mycket hedrande att bli utnämnd till Sveriges bästa arbetsplats, jag ser det som ett kvitto på att vi tillsammans skapar en kultur inom företaget som värderar respekt för varandra högt och att medarbetarna känner sig sedda och involverade, säger Marita Bertilson, Country Manager Specsavers Sverige.

Hela listan: Sveriges Bästa Arbetsplatser 2022

Stora organisationer (+250 anställda)

 1. Specsavers
 2. Centiro
 3. Hilti Svenska AB
 4. C.A.G
 5. SBAB Bank AB
 6. Sparbanken Skåne AB
 7. Sopra Steria
 8. Tre
 9. Tyréns
 10. DHL Express
 11. MTA Bygg och Anläggning
 12. Erik Olsson Fastighetsförmedling
 13. Synoptik Sweden AB
 14. Bavaria Sverige Bil AB
 15. Liseberg AB

 Medelstora organisationer (50–249 anställda)

 1. protek
 2. WH Bolagen
 3. Skyltmax
 4. Key Solutions AB
 5. Elvenite
 6. Multisoft AB
 7. AB Stångåstaden
 8. Castra Group AB
 9. PlantVision
 10. Transcendent Group
 11. RSM Sverige
 12. Projekt Hagastaden, Exploateringskontoret, Stockholms stad
 13. AbbVie
 14. Tenant & Partner
 15. Hilton
 16. Stryker
 17. Wihlborgs Fastigheter AB
 18. Picadeli
 19. Sentor MSS AB
 20. Navigio
 21. Chiesi Pharma AB
 22. Fabege
 23. OilQuick
 24. Fastighetsägarna MittNord AB
 25. Atrium Ljungberg

Små organisationer (20–49 anställda)

 1. Studieförbundet Vuxenskolan Halland
 2. Pilotage
 3. Sankt Kors
 4. Smiling Faces
 5. Ensolution
 6. Wikström AB
 7. Lemontree Enterprise Solutions AB
 8. Sundbom & Partners
 9. Cadence Design Systems AB
 10. Curitiba AB
 11. SDS Life Science & SDS MedteQ
 12. SmartaVal AB
 13. Help Försäkring
 14. Netgain
 15. Citedo

Om Sveriges Bästa Arbetsplatser™

Great Place to Work® har undersökt arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. De har dels tittat på medarbetarnas egna upplevelser av arbetsplatsen, dels analyserat hur organisationen arbetar med tillit, ledarskap, innovation, utvecklingsmöjligheter och värderingar. De organisationer i Sverige som fått högst betyg på båda delar rankas som Sveriges Bästa Arbetsplatser™.

Mer om Sveriges Bästa Arbetsplatser™

Great Place to Work® har undersökt upplevelsen hos 33 341 medarbetare runtom på svenska organisationer. Organisationerna har mellan 20 till 500+ anställda och är verksamma inom olika branscher. 

Respondenterna har tagit ställning till 61 påståenden som sammantaget mäter hur väl deras arbetsgivare presterar inom följande områden: trovärdighet, respekt, rättvisa, stolthet och kamratskap.