Så stöttar du anställda som drabbats av cancer

Så stöttar du anställda som drabbats av cancer_great place to work (1)

I Sverige får cirka 63 000 människor en cancerdiagnos varje år, och för de som drabbas kan det vara oerhört utmanande att balansera arbete med behandling och återhämtning. Som arbetsgivare och kollegor är det viktigt att erkänna de svårigheter dessa individer möter och erbjuda nödvändigt stöd. Att skapa medvetenhet om cancer på arbetsplatsen handlar om att säkerställa att anställda känner sig trygga och stöttade, även under en av de svåraste perioderna i deras liv.

Betydelsen av medvetenhet och stöd

Arbetsgivare spelar en avgörande roll i att stötta medarbetare som ställs inför en cancerdiagnos. Genom medvetenhet och resurser främjar de en medkännande och förstående arbetsmiljö som kan minska de emotionella och praktiska bördorna för den drabbade.

Forskning visar att 71 % av de anställda kände att deras arbetsgivare inte var fullt förberedda att stötta dem under deras erfarenhet av cancer, och endast 31 % av de tillfrågade sade att de fick stöd och råd från HR.

Att erbjuda stöd genom flexibla arbetsarrangemang, omfattande hälsoförmåner och resurser för mental hälsa hjälper inte bara anställda att hantera sin behandling och återhämtning utan förbättrar också deras allmänna välbefinnande. Dessutom främjar en stöttande arbetskultur inkludering och minskar stigmatisering, vilket gör det lättare för anställda att söka hjälp och navigera sina hälsoutmaningar.

Ge flexibilitet under cancerbehandling

Att erbjuda anpassningar för anställda som drabbats av cancer är viktigt för att stötta deras välbefinnande. För de som har fått en diagnos och genomgår behandling men inte vill lämna arbetet helt, kan flexibla arbetsarrangemang som modifierade arbetstider, distansarbete eller minskad arbetsbelastning hjälpa dem att hantera sina behandlingsscheman och minska stressen av att balansera arbete med medicinska behov.

Dessutom kan rimliga anpassningar, som ergonomiska förändringar av arbetsplatsen eller tillfälliga ändringar i arbetsuppgifter, säkerställa att anställda kan utföra sina roller bekvämt. Genom att genomföra dessa anpassningar visar du tydligt att du är engagerad i dina anställdas hälsa och främjar en tryggare miljö under en utmanande period.

Utbilda arbetsgivare och anställda om cancer

Implementering av utbildningsprogram för chefer och personal är nyckeln till att stödja anställda som drabbats av cancer. För arbetsgivare kan detta innebära utbildningar om de grundläggande kunskaperna om cancer, inklusive vanliga typer, behandlingsalternativ och potentiella fysiska och emotionella konsekvenser för de anställda. Denna kunskap hjälper chefer att bättre förstå de behov som drabbade anställda har.

För anställda är utbildning viktig för att skapa en stöttande och förstående miljö för kollegor som genomgår cancerbehandling eller som upplever detta genom en närstående. Utbildningsprogram kan omfatta workshops, seminarier eller onlinekurser som leds av vårdpersonal eller canceröverlevare. Dessa utbildningsinsatser kan minska stigman och ge de anställda praktisk kunskap om hur man erbjuder lämpligt stöd.

Öppen och ärlig kommunikation

Att skapa en trygg plats för alla anställda som kan önska att anförtro sig till dig som arbetsgivare är avgörande för att främja en stödjande arbetsmiljö. Rätt hanterad möjliggör denna öppna kommunikation för arbetsgivare att hålla kontakten med drabbade anställda och ge dem nödvändigt stöd samtidigt som deras integritet och gränser respekteras. Detta tillvägagångssätt bidrar till att minska känslor av isolering och stress.

Det är viktigt att visa empati och förståelse gentemot den anställde under denna svåra tid. Använd praktiker som att skapa en konfidentiell miljö för samtal, låta den anställde prata i egen takt och att vara lyhörd utan att känna behov av att svara direkt.

Granska policyer och procedurer

Förutom att främja en stödjande arbetsmiljö är medvetenhet avgörande för att säkerställa att arbetsgivare uppfyller sina lagliga och etiska skyldigheter. Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att tillhandahålla rimliga anpassningar till anställda med allvarliga hälsotillstånd som cancer. Det rekommenderas att ha en arbetsplatspolicy för cancer och andra kroniska eller allvarliga sjukdomar, som beskriver stöden för de som har fått en cancerdiagnos.

Genom att implementera dessa riktlinjer och skapa en arbetsplatskultur som stödjer medvetenhet och medkänsla kan arbetsgivare inte bara uppfylla sina juridiska krav utan också bygga en arbetsplats där alla anställda känner sig värderade och förstådda, oavsett vilka utmaningar de står inför.