Efter pandemin: Så lägger Europas Bästa Arbetsplatser grunden för ett nytt sätt att arbeta på

 

Efter pandemin Så lägger Europas Bästa Arbetsplatser grunden för ett nytt sätt att arbeta på great Place to work

De senaste 18 månaderna har vi sett det hända igen och igen. Dörrar som stängs för att i värsta fall aldrig öppna igen. Men så är inte fallet för alla. Så är faktiskt inte alls fallet för holländska Viisi Hypotheken. De har i stället öppnat fler dörrar. Medan många verksamheter har stängt ner, dragit ner eller brottats med hur de bäst kan få distans- och hybridarbete att fungera har Viisi spenderat det senaste året med att föreställa sig hur deras arbetsplats ska vara från och med nu. 

En del av detta har handlat om att bestämma sig för hur distansarbetet ska fungera framåt. En intern omröstning visade att medarbetarna föredrog en hybridmodell med möjlighet att kunna arbeta hemifrån ett par dagar i veckan i kombination med att träffa kollegor på arbetet andra dagar.

Viisis undersökning visade vad många andra eurpoeiska undersökningar också visar. Att medarbetarna inte nödvändigtvis har något emot att gå tillbaka till kontoret, de till och med uppskattar att träffas på plats, men att de inte vill bli av med sin frihet och flexibilitet.

15-minutersstaden

Nu när vi har vant oss vid bekvämligheten att arbeta från våra soffor, matbord eller hemmakontor vill vi inte återgå till att sitta fast i rusningstrafiken, vare sig det är i en bil eller på en tunnelbana. Att sitta i bilkö eller bland högljudda och kanske nysande främlingar känns praktiskt taget föråldrat efter att ha vant sig vid att promenera några sekunder mellan säng och dator.

Här kommer Viisis sätt att föreställa sig arbetet i det nya normala in: ”the 15-minute city”. Konceptet, som introducerades av stadsplaneraren Carlos Moreno redan 2016 och senare användes av Paris borgmästare Anne Hidalgo i hennes omvalskampanj 2020, bygger på att en stad ska planeras så att alla har tillgång till viktiga tjänster inom loppet av en promenad eller cykeltur på 15 minuter.

Med detta i tanke började Viisi undersöka möjligheten att öppna nya lokaler runtom i Nederländerna. Målet: att alla medarbetare ska kunna gå eller cykla till närmaste kontor. Efter att ha märkt ut var alla i företaget bor på en karta och har de nu öppnat kontor i områdena Hoorn och Zaandam.

Med detta sagt är det kanske ingen överraskning att Viisi Hypotheken utsågs till en av Europas Bästa Arbetsplatser 2021, med en topplacering i kategorin för små organisationer.  

Listan över Europas Bästa Arbetsplatser tas fram av Great Place to Work, som forskar på området arbetsplatskultur, och baseras på 1 miljon anonyma medarbetarundersökningar från över 3 000 organisationer i 36 europeiska länder. För att kunna utses till en av de bästa arbetsplatserna i Europa måste organisationen först ha rankats på någon av de nationella listorna, såsom listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2021. I år tog sju svenska organisationer plats på listan, bland dem SBAB, Tre, Centiro och Studieförbundet Vuxenskolan Halland. Se hela listan här.

Arbetslivet efter pandemin

Under första halvåret av 2020 såg vi den djupaste lågkonjunkturen i Europeiska unionens historia. I slutet av 2020 publicerade managementkonsultföretaget McKinsey uppgifter om att 55 % av små och medelstora företag inte trodde att de skulle överleva de närmaste 12 månaderna, vilket skulle påverka cirka två tredjedelar av alla europeiska medarbetare. Företagen försattes i överlevnadsläge och för många medarbetare minskade välbefinnandet.

Men inte för medarbetarna på Europas bästa arbetsplatser. Tvärtom. Årets lista visar två tydliga teman: att stötta medarbetarna trots ekonomisk motgång och att distansarbete är här för att stanna.

Europeiska kommissionen uppskattar att nästan 40 % av EU:s arbetstagare började heltidsarbeta på distans under pandemin. Som jämförelse kan vi se att endast 5,4 % arbetade så 2019. För medarbetare på Viisi var denna omställning inte bara något de behövde reagera på utan ett tillfälle att föreställa sig den typ av arbetsplats de ville ha. 

Fortsatt distans-, hybrid- och flexarbete på Europas Bästa Arbetsplatser

Medan många organisationer har bestämt sig för att de ska återgå till kontoret så fort tillfället ges har majoriteten av Europas bästa arbetsplatser valt att i stället möta medarbetarna där de befinner sig, både psykiskt och fysiskt. 

Teamet på det medicintekniska företaget Stryker (nummer 5 på listan över multinationella organisationer) berättar för Great Place to Work:

"Vi tar tillfället i akt att använda det som vi har lärt oss under hela pandemin för att bli starkare och göra Stryker till en ännu bättre plats att arbeta för... Vi anammar flexibilitet på arbetsplatsen vilket gör att ledare och anställda kan arbeta tillsammans för att hitta skräddarsydda arbetslösningar. Strykers engagemang är tydligt i hela Europa, våra verksamheter i Finland, Frankrike, Italien, Sverige och Storbritannien var alla rankade på sina respektive nationella bästa arbetsplatslistor.”

Ytterligare ett exempel är den schweiziska rekryteraren Adecco (nr 9 på den multinationella listan), som offentligt har gått ut och sagt att de kommer att stötta tanken om en framtid där arbetsplatsen förblir i hybridform. Företaget har satt upp riktlinjer för flex-/hybridarbete för att inspirera andra arbetsplatser och ger rekommendationer för hur många dagar i veckan man bör arbeta hemifrån och hur man gör för att uppnå produktivitetsmål och välbefinnande. 

Det är den sista faktorn, välbefinnande, där Europas bästa arbetsplatser verkligen sticker ut från resten.

Distans, flex, hybrid: Vad det betyder för välbefinnandet  

Välbefinnande har länge stått i fokus för europeiska arbetsgivare. Pandemin ledde till att ytterligare fokus lades på områden som spänner mellan allt från fysisk hälsa till utmaningar och problem med social isolering. Nu när så många arbetsplatser går över till hybridmodeller inser många arbetsgivare att behovet av att fokusera på medarbetarnas välbefinnande kommer att stiga ytterligare.

"Under det senaste året fick COVID-19 oss att gräva ännu djupare och vi har förbättrat våra förmåner och tjänster för att möta våra medarbetares behov under dessa extraordinära utmaningar och omständigheter", säger teamet på Adobe (nummer 19 på den multinationella listan). "Vi har anpassat vårt sätt att se på välbefinnande så att det fungerar med vår strategi om att ta fram ett postpandemiskt arbetssätt där fokus ligger på flex- och hybridarbete och att alltid tänka digitalt först." 

Det är här de bästa arbetsplatserna i Europa verkligen sticker ut med ett unikt utbud av friskvårdsinitiativ som är utformade för att fungera i kombination med hybrid-, flex- och distansarbete.

Hilti (nr 6 på den multinationella listan) har ett team dedikerat till att ge psykiskt hälsostöd och vägledning kring hur du bäst ordnar ett hemmakontor och hanterar barnomsorg. Programvaruföretaget SAS Institute (nr 8 på den multinationella listan) skickar ut nyhetsbrev tre gånger i veckan med tips om föräldraskap, vård och psykiskt välbefinnande medan ett annat mjukvaruföretag, Salesforce (nr 4 på den multinationella listan), erbjuder webinarier med fokus på välbefinnande som leds av kända namn såsom Trevor Noah, Al Gore och Deepak Chopra. 

Välbefinnande gör skillnad

Data från Great Place to Work visar att de som känner välbefinnande på jobbet är fyra gånger mer benägna att stanna kvar på jobbet och tre gånger mer benägna att göra det där lilla extra jämfört med de som inte upplever välbefinnande.

Vi har en lång väg framför oss innan det "nya normala" bara blir "normalt", men de bästa arbetsplatserna i Europa använder pandemin som en katalysator för att skapa bättre och mer holistiska arbetsplatser som tillgodoser medarbetarnas välbefinnande - oavsett om det är genom hälso-webinarier, flex-scheman eller 15-minutersstäder.

Vill du påbörja resan mot att bli Europas Bästa Arbetsplatser? Kontakta oss via info@greatplacetowork.se