Sveriges bästa arbetsplatser 2023 utsedda – Här är vinnarna

 

Sveriges bästa arbetsplatser 2023 utsedda – Här är vinnarna great place to work

Sopra Steria, Elvenite och Patientnämnden är Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023. Det står klart när Great Place to Work för tjugoförsta året i rad rankar de organisationer som har fått högst betyg av medarbetarna själva. 

Det är Great Place to Work som har undersökt arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. I år når 55 svenska organisationer upp i nivå för att rankas på den åtråvärda listan över de bästa arbetsplatserna.

­– Vilka arbetsplatser är bäst i Sverige när det kommer till att skapa en engagerande kultur? Vi har frågat de enda som kan veta, medarbetarna själva. Efter att ha analyserat nära 50 000 medarbetarundersökningar har vi svaret. De organisationer som lyckats allra bäst har tre saker gemensamt; högt förtroende för sina ledare, medarbetare som tycker om och litar på varandra och en hög grad av stolthet för vad företaget bidrar med i samhället, säger Jeanette Bergvall, vd på Great Place to Work i Sverige. 

3 nya listettor och 20 nykomlingar

Sopra Steria, Elvenite och Patientnämnden hamnar i toppen i sin storlekskategori på årets lista över Sveriges Bästa Arbetsplatser.

Det är första gången högst upp på prispallen för samtliga vinnare. Sopra Steria, nr 1 i kategorin stora organisationer, hade plats 7 förra året. Elvenite, nr 1 i kategorin medelstora kategorier, var tidigare på plats 5. För Patientnämnden är det första gången på listan.

Totalt är det 20 nykomlingar på årets lista, bland dem Kia, PiteEnergi och Fontana Food.

”Våra medarbetares engagemang skapar en kultur med driv och hjärta”

Sopra Steria, nr 1 på listan över stora organisationer med fler än 250 medarbetare, kommenterar placeringen:

– Att våra medarbetare upplever att Sopra Steria är en fantastisk arbetsplats och att bli utnämnda till Sveriges bästa arbetsplats betyder oerhört mycket för oss. Vi är otroligt stolta och tacksamma över det engagemang alla våra medarbetare visar varje dag för att tillsammans skapa vår kultur där driv, nyfikenhet, kundfokus och hjärta är centralt och där vi genuint bryr oss om och hjälper varandra och våra kunder att lyckas, säger Nina Adilstam, HR-direktör på Sopra Steria.

För Patientnämnden i Stockholm är det första gången på listan över Sveriges bästa arbetsplatser. Patientnämndens 26 medarbetare täcker hela Stockholmsregionen och hanterar över 8 000 ärenden om året. De är en liten organisation med stort ansvar, som fungerar som en länk mellan vårdgivare och patient när något går fel.

­– Självklart är vi fantastiskt glada och stolta över att ha blivit utsedda till Sveriges bästa arbetsplats! Vi har under många år jobbat hårt för att alla ska leda sig själva i vardagen och det har skapat den optimala arbetsmiljön med stor arbetsglädje, säger patientnämndens förvaltningschef Steinunn Ásgeirsdóttir.

Karlstadsbaserade Elvenite var förra året femma på listan, men tar nu plats högst upp på listan för medelstora företag med 50 till 249 anställda.

– Det känns underbart och helt fantastiskt att få utmärkelsen som Sveriges bästa arbetsplats. 

Vår tro är att vi på Elvenite är starkare, har roligare och skapar en bättre utveckling för individen och för Elvenite om vi gör det tillsammans, med tydligt enskilt ansvar. Något som är extra roligt är att vi för tre år sedan satte upp ett mål att bli Sveriges bästa arbetsplats, nu siktar vi på att bli Europas bästa arbetsplats, säger Mathias Dyberg, vd på Elvenite 

Har korat de bästa arbetsplatserna sedan 1980-talet

 Great Place To Work har analyserat arbetsplatser sedan 80-talet, då två journalister, vid namn Robert Levering och Milton Moskowitz, beslöt sig för att ta reda på varför det fanns så många dåliga arbetsplatser i Amerika. I jakten på svaret upptäckte de vad som kännetecknar bra arbetsplatser. Och vad som saknas på dåliga arbetsplatser. 

­– En bra arbetsplats är en där ledningen litar på de anställda och där de anställda litar på ledningen, sade Milton Moskowitz i New York Times.

Det är just graden av tillit som Great Place To Work sedan dess har mätt. Sedan 90-talet har Great Place To Work listat de bästa arbetsplatserna runt om i världen. I Sverige har listan över de bästa arbetsplatserna funnits i 21 år.

Hela listan: Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023

Stora organisationer (över 250 medarbetare) 

 1. Sopra Steria
 2. Castra Group AB
 3. CAG
 4. Hilti Svenska AB
 5. Sparbanken Skåne
 6. Specsavers
 7. Centiro
 8. Tyréns
 9. Tre
 10. Erik Olsson Fastighetsförmedling
 11. DHL Express Sverige AB
 12. Synoptik
 13. MTA
 14. Veho Bil Sverige AB
 15. Bavaria Sverige Bil AB 

Medelstora organisationer (50 – 250 medarbetare)

 1. Elvenite
 2. Netgain
 3. Projekt Hagastaden, Exploateringskontoret, Stockholms stad
 4. Capio Gastro Center Skåne AB
 5. Skyltmax
 6. Plantvision
 7. PharmaRelations
 8. protek
 9. Iterio
 10. SICK IVP
 11. AbbVie
 12. Kontract
 13. AB Stångåstaden
 14. Frontwalker Group
 15. Kia Sweden AB
 16. Mercur Solutions AB
 17. RSM Sverige
 18. Multisoft
 19. PiteEnergi
 20. Fabege
 21. Fontana Food AB
 22. Catena AB
 23. Fastighetsägarna MittNord AB
 24. Human IT
 25. Hansa Biopharma 

Små organisationer (20 – 49 medarbetare)

 1. Patientnämndens förvaltning Region Stockholm
 2. Ensolution
 3. Pilotage
 4. Smarta Val AB
 5. Nora Consulting Engineers AB
 6. MUM Group
 7. Murrelektronik AB
 8. qte development
 9. Djurfarmacia Apoteket Trollet
 10. Ansys Sweden
 11. TB-Group
 12. Sankt Kors
 13. Smiling faces
 14. LeanOn AB
 15. Samon

Om Sveriges Bästa Arbetsplatser™2023

 Great Place to Work® har undersökt arbetsplatskulturen för 100 miljoner medarbetare i över 100 länder, däribland Sverige. Sveriges Bästa Arbetsplatser bygger på resultatet från tusentals medarbetarenkäter i landet, där medarbetare konfidentiellt har utvärderat sina arbetsgivare när det kommer till ledarskap, rättvisa, jämställdhet, tillit, respekt och gemenskap. Sådant som Great Place To Works trettioåriga forskning visar är avgörande för att bygga riktigt bra arbetsplatser, som är lönsamma och gynnsamma för människor och samhällen. 

Respondenterna har tagit ställning till 61 påståenden som sammantaget mäter hur väl organisationerna presterar inom dessa avgörande områden. 

De 55 organisationer i Sverige som fått högst betyg rankas som Sveriges Bästa Arbetsplatser™ får använda benämningen under 12 månader. 

Om Great Place to Work®

Med stöd från 30 års data är Great Place To Work® världsledaren inom arbetsplatskultur. Genom sin For All™-modell och Trust Index™-undersökning ges organisationer erkännande och verktyg för att skapa en genomgående positiv medarbetarupplevelse.

Great Place To Works uppdrag är att hjälpa varje plats att bli en bra arbetsplats för alla medarbetare i syfte att bygga kulturer som driver affärer samt förbättrar liv och samhälle.

Genom deras globalt erkända och eftertraktade Great Place To Work-certifiering och de konkurrenskraftiga listorna över världens bästa arbetsplatser, kan Great Place

To Work-certifierade arbetsgivare attrahera och behålla talanger, jämföra sin företagskultur och öka sina intäkter.

Great Place To Works plattform gör det möjligt för ledare att fånga, analysera och förstå varje medarbetares upplevelse och jämföra resultaten med data som samlats in från över 100 miljoner anställda i 150 länder.

Följ Great Place To Work på LinkedInFacebook och Instagram eller besök greatplacetowork.se och anmäl dig till nyhetsbrevet för att få veta mer.

För mer info, kontakta

Jeanette Bergvall, vd, jeanette.bergvall@greatplacetowork.com

Emma N Stara, marknadsansvarig, emma.n.stara@greatplacetowork.com

Vill du veta mer om hur Great Place To Work kan hjälpa dig med era behov och utmaningar? Boka möte med oss!