Pressmeddelande

2,6 miljoner europeiska medarbetare har sagt sitt: Här är Europas Bästa Arbetsplatser 2023

I dag tillkännagav Great Place To Work listan över Europas Bästa Arbetsplatser™ 2023. I topp hittar vi två internationella företag som båda har verksamhet i Sverige: DHL Express och AbbVie. Vi ser även 8 svenska organisationer med på listan, bland dem Patientnämndens förvaltning och Sparbanken Skåne. Rankingen baseras på över 2,6 miljoner medarbetarenkäter som Great Place To Work har utfört under 12 månader. 

I medarbetarundersökningen har medarbetarna fått redogöra för sina upplevelser när det kommer till områden såsom trovärdighet, rättvisa, respekt, stolthet och gemenskap.

15 av 150 organisationer är verksamma i Sverige  

Förutom de internationella jättarna DHL Express, AbbVie, RSM, Specsavers, Sopra Steria, Ansys och Hilti med verksamhet i Sverige finns 8 svenska organisationer med på listan. 

Högst placerad är Patientnämndens förvaltning i Stockholm, som är Europas tredje bästa arbetsplats i kategorin små organisationer. På topplistan hittar vi även Sparbanken Skåne, som är Europas femte bästa arbetsplats i kategorin stora organisationer.

sverigeflagga

Framgång bland svenska verksamheter i Europas Bästa Arbetsplatser 2023.

Vi hittar även Elvenite (nr 9), Ensolution (nr 25), Netgain (nr 29), Tre (nr 26), Synoptik (nr 41) och Castra (nr 49) på listan över Europas Bästa Arbetsplatser 2023.

– Det är med stor stolthet vi ser att 15 av Europas 150 bästa arbetsplatser 2023 är verksamma i Sverige. Detta bevisar återigen att Sverige inte bara är en ledare i innovation och företagskultur, utan också förstår vikten av att skapa arbetsmiljöer där medarbetare känner sig värderade, engagerade och inspirerade. Att vara en bra arbetsplats är inte bara bra för affärerna, det är nyckeln till hållbar tillväxt, innovation och att locka de bästa talangerna. I en värld av ständig förändring är det våra medarbetare som är den största tillgången, och denna framgång visar att svenska företag verkligen förstår det, säger Jeanette Bergvall, vd för Great Place To Work i Sverige.

Michael C. Bush, vd för Great Place To Work, är inne på samma spår:

– Dessa företag erbjuder lärdomar för företag på alla marknader runt om i världen: Bygg förtroende med dina medarbetare, så kommer de att belöna dig med bra arbete, nya idéer och starkare affärsresultat.

 highfive

Elvenite grattar Patientnämndens förvaltning i Stockholm till placering nr 3.

Topp 25 i kategorin multinationella företag:

 1. DHL Express
 2. AbbVie
 3. Hilton
 4. Cisco
 5. Salesforce
 6. Stryker
 7. Teleperformance
 8. Hilti
 9. Cadence
 10. Novo Nordic
 11. SC Johnson
 12. Specsavers
 13. Kiabi
 14. Admiral Group
 15. Volkswagen Financial Services
 16. Sopra Steria
 17. Amgen
 18. W.L. Gore
 19. Deloitte
 20. Bacardi
 21. Bristol-Myers Squibb
 22. RSM
 23. Robert Half
 24. Equinix
 25. Ansys

Alla svenska företag med på listan

Nr 1. DHL Express (multinationella)

Nr 2. AbbVie (multinationella)

Nr 3. Patientnämndens förvaltning i Stockholm (små org)

Nr 5. Sparbanken Skåne (stora org)

Nr 8. Hilti (multinationella)

Nr 9. Elvenite (medelstora org)

Nr 12. Specsavers (multinationella)

Nr 16. Sopra Steria (multinationella)

Nr 22. RSM (multinationella)

Nr 25. Ensolution (små org)

Nr 25. Ansys (multinationella)

Nr 26. Tre (stora org)

Nr 29. Netgain (medelstora org)

Nr 41. Synoptik (stora org)

Nr 49. Castra (medelstora org)

 

Hela listan över de bästa arbetsplatserna i Europa publiceras här:
https://www.greatplacetowork.com/europe-2023

Om listan över Europas Bästa Arbetsplatser

Great Place To Work valde ut 2023 års lista över de bästa arbetsplatserna i Europa genom att analysera företagens arbetsplatsprogram och undersöka över 2,6 miljoner europeiska medarbetares upplevelser.

För att komma i fråga för att rankas måste företagen först ha identifierats som framstående i sin lokala region genom att finnas med på en eller flera av våra listor över Best Workplaces™ i Belgien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Österrike och Turkiet under 2022 eller i början av 2023.

Företagen rankas i fyra storlekskategorier: små (10-49 anställda), medelstora (50-499 anställda), stora (500+ anställda) och multinationella.

Multinationella organisationer bedöms också utifrån sina insatser för att skapa bra arbetsplatser i flera länder i regionen. De måste finnas med på minst tre nationella listor i Europa och ha minst 1 000 anställda i hela världen, varav minst 40 % (eller 5 000) av dessa anställda finns utanför huvudkontorets land.

Om Great Place To Work

Med stöd från 30 års data är Great Place To Work® världsledaren inom arbetsplatskultur. Genom sin For All™-modell och Trust Index™-undersökning ges organisationer erkännande och verktyg för att skapa en genomgående positiv medarbetarupplevelse.

Great Place To Works uppdrag är att hjälpa varje plats att bli en bra arbetsplats för alla medarbetare i syfte att bygga kulturer som driver affärer samt förbättrar liv och samhälle. 

Genom deras globalt erkända och eftertraktade Great Place To Work-certifiering och de konkurrenskraftiga listorna över världens bästa arbetsplatser, kan Great Place To Work-certifierade arbetsgivare attrahera och behålla talanger, jämföra sin företagskultur och öka sina intäkter. 

Great Place To Works plattform gör det möjligt för ledare att fånga, analysera och förstå varje medarbetares upplevelse och jämföra resultaten med data som samlats in från över 100 miljoner anställda i 150 länder. Följ Great Place To Work på LinkedIn, Facebook och Instagram eller besök greatplacetowork.se och anmäl dig till nyhetsbrevet för att få veta mer.

Bli ett Great Place To Work

Great Place to Work Blogg

Så stöttar du neurologisk mångfald i din verksamhet