6 lärdomar från Sveriges bästa arbetsplatser

Sveriges tre bästa arbetsplatser 2025 har utsetts och den röda tråden har varit direkt koppling mellan trivsel och affärsnytta. Great Place to Work har bett HR-chefer och vd:ar från Sveriges bästa arbetsplatser om deras bästa lärdomar och tips.
Sveriges bästa arbetsplatser har utsetts för 23:e året i rad och årets vinnare blev kommunrådgivarna Ensolution (kategori små organisationer) bostadsbolaget Väsbyhem (medelstora organisationer) och IT-konsultbolaget Castra Group (stora organisationer).
– Extra spännande i år är att alla vinnarna ser en så tydlig direktkoppling mellan trivsel, engagemang och lönsamhet för organisationen. Det är något vi sett länge i vår forskning i både Sverige och globalt, därför är det extra spännande att höra vinnarnas konkreta tips och erfarenheter, säger Jeanette Bergvall, vd på Great Place to Work.
Här är några konkreta metoder som de tre vinnarna använder för att bygga en stark arbetsplatskultur med tydlig koppling till affärsnytta:
1. Sårbara ledare bygger starka team
Ensolution har 40+ medarbetare och kontor i Halmstad, Stockholm och Göteborg. Vd:n Karin Lundgren har varit med sedan starten, då bolaget bara bestod av åtta personer. Hon vill att alla, men speciellt ledare, ska kunna visa sig sårbara och äkta eftersom det skapar förtroende och en transparent, inkluderande kultur. När livets svårigheter kommer emellan är öppenhet en styrka, inte en svaghet.
– Att få vara sig själv, att kunna säga att man har en dålig dag utan att det ses som en svaghet – det bygger tillit och gemenskap. När cheferna släpper fasaden vågar andra göra detsamma. Det leder till att alla gör det där lilla extra för varandra som krävs för att uppnå bra resultat, säger hon.
2. Lyft de mjuka värdena – och mät dem
Förutom mål för fakturering har Ensolution också individuella mål för alla medarbetare kopplade till kulturen. Det kan till exempel handla om att sprida kunskap i form av ett padelpass, bidra till teamkänsla med volontärarbete på sjukhus eller bara vara en glädjespridare.
– Genom att sätta konkreta mål för hur man ska bidra till kulturen, så visar vi att detta är ett viktigt affärsmål, precis som faktureringen. Det handlar om att lyfta och använda allas styrkor, säger Karin Lundgren.
Therese Eriksson är HR-ansvarig på Väsbyhem som, ett företag som arbetat målmedvetet i snart tio år för att bli Sveriges bästa arbetsplats. Parallellt strävar de även efter att bli Sveriges bästa hyresvärd, med hjälp av engagerade medarbetare. Hon är inne på samma linje:
- Det finns en tydlig koppling mellan välmående medarbetare, engagemang och resultat. Det ena förutsätter det andra. Sen är det kanske inte alltid enkelt att jobba med båda delarna – men det är en förutsättning för att nå sina affärsmål. Det gör medarbetarengagemang till en strategisk fråga.
3. Systematisera kulturen: Bygg ett koncept
En stark arbetsplatskultur ska kännas i väggarna – men ett gemensamt koncept med tydliga värdeord och processer gör det lättare att behålla och utveckla den.
– Utan struktur och kontinuitet blir det för jobbigt. Man kan inte hitta på nytt hela tiden, det tar för mycket kraft, säger Karin Lundgren på Ensolution.
Ensolution har utvecklat ett eget ramverk – Ensolution Go – med företagets värderingar som byggstenar. Varje kontor gör sin egen årsplan utifrån dessa byggstenar.
Väsbyhem har utöver sina värdeord – positiv, drivande, ansvarstagande, lyhörd – sammanfattat hela sitt arbete med att skapa en engagerad arbetsplats med uttrycket ”Väsbyhem-andan”. Varje år röstas även “Årets Väsbyhemmare” fram bland medarbetarna.
4. Rekrytera med kulturen i centrum
Felaktiga rekryteringar är mycket kostsamma, både för lönsamheten och arbetsmiljön. Vinnarna har alla gedigna processer för rekrytering där mjuka värden får ta stor plats i alla steg.
- Vi väntar hellre än rekryterar fel. Passar inte personen in i kulturen är det inte rätt – oavsett kompetens, säger Karin Lundgren.
5. Skapa delaktighet i tillväxtresan
Tillväxt kommuniceras aldrig som ett vinstmål i sig, utan som en möjlighet till utveckling för individen.
– Det får inte handla om att “nu ska vi växa för att tjäna mer pengar” – man måste visa vad det faktiskt innebär för individen. Till exempel: när vi blir fler konsulter, så kan vi också lära av varandra, byta projekt, testa nya verktyg och utvecklas som personer, säger Karin Lundgren.
Hos Castra är medarbetarna gemensamma ägare av företaget och varje kontor har ett ”advisory board” med medarbetare som är rådgivande organ till hela organisationen.
– Om jag eller någon annan i ledningen kommer med en idé, då bollas den först med våra medarbetare: “Vad tycker ni om det här? Tror ni att det kommer fungera?” Om svaret är nej, då gör vi det troligen inte. Men om svaret är “det här måste vi prova”, då kör vi, berättar Elin Toft, vd på Castra.6. Träna på feedback
Alla vinnarna har på olika sätt lyckats göra värdegrunden till en naturlig del av livet på kontoret, inte bara fina ord på väggen och intranätet. Det kan handla om att skicka blommor till någon som har fyllt år eller att ställa tydliga frågor om mående och be om svar bortom standardfraser.
Väsbyhem jobbar aktivt med positiv feedback kopplad till värdeorden. Träning och synlighet är viktiga instrument för att stimulera till feedback mellan medarbetarna.
– Vi pratar om feedbackkulturen redan i rekryteringsfasen, vi övar på det under onboarding och fortsätter arbetet kontinuerligt, bland annat genom att synliggöra positiv feedback. Vill man ge feedback till en kollega tar man en boll, skriver en lapp med ett konkret exempel och lämnar över. Det gör feedbacken både synlig och rolig – man ser bollarna lite här och var på kontoret, berättar Therese Eriksson.