När Jenny Rud Sel började på Väsbyhem som 23-åring var det som bolagsjurist – en roll hon trivdes i och såg som långsiktig. Men vardagen på kontoret blev snabbt mer än bara juridik. Hon drogs in i företagets kultur, den där genuina och inkluderande Väsbyhemandan som inte gick att värja sig mot. Så när chansen kom att få vara med och påverka i större skala, var det enkelt att tacka ja till rollen som avdelningschef och vice vd.
Att prata om arbetsmiljö är i dag en självklarhet. Men det finns ett område vi alltför sällan vågar belysa: chefens arbetsmiljö. Chefsmobbning är ett verkligt, men ofta osynligt, fenomen – och det påverkar inte bara den som drabbas, utan hela organisationens kultur och resultat.
Sveriges tre bästa arbetsplatser 2025 har utsetts och den röda tråden har varit direkt koppling mellan trivsel och affärsnytta. Great Place to W ork har bett HR-chefer och vd:ar från Sveriges bästa arbetsplatser om deras bästa lärdomar och tips.
Kommunutvecklarna Ensolution har utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats 2025 i Great Place to Works årliga ranking – en utmärkelse som firas med stolthet, men också med ödmjukhet.
- Vi är helt överväldigade. Det är ett kvitto på att vår kultur inte bara fungerar – den blomstrar, säger Karin Lundgren, vd på Ensolution.
Bostadsbolaget Väsbyhem har utsetts till Sveriges bästa arbetsplats 2025 i Great Place to Works kategori för medelstora organisationer. I centrum står vad de kallar Väsbyhemsandan.
- Det här är ett bevis på att vårt engagemang bär frukt och att kultur, trivsel och resultat hänger ihop, säger Therese Eriksson, HR-chef på Väsbyhem.
Castra om att bli Sveriges Bästa Arbetsplats 2025: ”Vi har byggt det företag vi själva vill jobba på”
IT-konsultbolaget Castra har utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats 2025 bland stora organisationer av Great Place To Work. De firar utmärkelsen med ett stort hjärta och ett öra ständigt vänt mot medarbetarna.
- Det här är en fantastisk bekräftelse, men också ett resultat av att vi alltid lyssnat och byggt företaget tillsammans. Det är så vi vill ha det, säger Elin Toft, vd på Castra.
Johan Liljelund’s path to tech leadership wasn’t linear. He left school early, lived off billiards in his late teens, and taught himself to code. Today, he’s CIO and Executive Vice President at DanAds, the Swedish adtech company quietly powering some of the world’s largest media brands.
Att jobba hemifrån i pyjamas har länge ansetts oseriöst – som om kläder avgör kompetens. Det är en kvarleva från en tid då kontroll gick före resultat, då stämpelklockan styrde våra liv och närvaron på kontoret var synonymt med prestation.
Elaine Eksvärd lyfter i HRNytt en viktig diskussion om medarbetarundersökningar och hur de ibland används fel. Jag håller med om att det inte räcker att fråga medarbetarna hur de mår om man inte också agerar på svaren. Internt brukar vi kalla detta för ”HR-washing” – när företag gärna pratar om sin arbetsplatskultur men inte gör det arbete som krävs för att förbättra den på riktigt.
När Patrik Andersson cyklar de tio minuterna till kontoret i Sjöbo är det inte bara han som följer med - ofta finns både barn och hund med på turen. Det är en symbol för hur han ser på ledarskap: nära, personligt och anpassat till verkligheten. Som vd för familjeföretaget Teleservice, grundat av hans far Claes 1973, har Patrik och hans två systrar tagit över en verksamhet som vuxit från en hemmaverkstad i en Malmölägenhet till en modern IT- och telekomleverantör med 150 anställda.
Att ge konstruktiv kritik är en central del av effektivt ledarskap, men det är också en av de svåraste aspekterna av jobbet. Rätt hanterade kan svåra samtal stärka både medarbetaren och teamet. Men fel hanterade kan de istället leda till frustration, konflikter och sämre resultat.
Ny forskning visar att kultur spelar en avgörande roll för om anställda känner sig ensamma på jobbet eller inte - och hur dessa känslor påverkar företagets resultat.
Emma N Stara kommenterar den senaste arbetsplatskulturskandalen. De senaste dagarna har vi kunnat följa rapporteringen om arbetsmiljöproblem på Djerf Avenue. Vittnesmål om psykisk terror, otydliga förväntningar och en tystnadskultur är alarmerande, men tyvärr inte unika. Liknande berättelser dyker upp från både snabbväxande startups och stora, etablerade företag. Den gemensamma nämnaren i alla dessa fall? Bristande ledarskap.
När medarbetare upplever att de har meningsfulla möjligheter att bidra till innovation, är de hela 82 % mer benägna att vara entusiastiska över att använda AI.
På Wåhlin Fastigheters kontor i Solna i Stockholm möts vi av en varm och engagerad Mikael Röjdemark, VD för ett av Stockholms största privatägda fastighetsbolag.
Som ägare av hela Great Place To Work, med verksamhet i över 100 länder, får jag ofta frågan vad som krävs för att skapa en bra arbetsplats. Det korta svaret: Förtroende.
80 % av de medarbetare som säger att de har fått meningsfull feedback under den senaste veckan är fullt engagerade - oavsett hur många dagar de har arbetat på kontoret.
De senaste 18 månaderna har vi sett det hända igen och igen. Dörrar som stängs för att i värsta fall aldrig öppna igen. Men så är inte fallet för alla. Så är faktiskt inte alls fallet för holländska Viisi Hypotheken. De har i stället öppnat fler dörrar.
På arbetsplatsen uppstår konflikter med jämna mellanrum. Med rätt hantering av konflikter kan din verksamhet växa sig starkare och stämningen förbättras. Det är viktigt att du som ledare är uppmärksam på de motsättningar som finns och att du är lösningsorienterad.
Hälsa på arbetsplatsen handlade i många år om att erbjuda subventionerade gymmedlemskap och att bjuda på frukt i lunchrummet.
På världens bästa arbetsplatser rapporterar fler anställda om rättvisa, välbefinnande och förtroende
Jag minns när jag träffade Ulrika L Oskarsson för första gången. Det var timmarna innan Sveriges Bästa Arbetsplatser skulle koras, där MUM Group rankades på plats 3, och Ulrika klev in i vår studio för att spela in en film om ledarskap. I sin orangefärgade kostym fullkomligt bländade hon mig och fotografen med en personlighet som andades lika delar kraft som värme. Jag och fotografen nickade snabbt till varandra, en tyst bekräftelse om att detta kommer att bli bra.
I dagens konkurrensutsatta affärslandskap strävar alla efter att utmärka sig och locka till sig de bästa talangerna.
Ett sätt att sticka ut från konkurrenterna och skapa en positiv arbetsmiljö är genom en Great Place to Work-certifiering.
Byggbranschen rapporterar en ljusning i konjunkturen, vilket ofta signalerar att en bredare högkonjunktur är på väg. När ekonomin tar fart ökar konkurrensen om talangerna, vilket gör Employer Branding till en kritisk del av företagens strategi för att attrahera och behålla medarbetare. Men hur kan företag bäst förbereda sig för att inte bara hantera, utan även dra nytta av denna tillväxt?
1. Utvärdera ert företags nuvarande image Att förstå hur ert företag uppfattas på marknaden är det första steget i att bygga en stark employer branding. Genom att utvärdera er nuvarande image kan ni få en klar bild av ert rykte, ert företags kultur och hur ni jämför er med konkurrenterna. Detta kan göras genom en kombination av interna och externa undersökningar.
Översikt: Vad innebär Employer Branding och dess betydelse? Employer Branding är ett begrepp som handlar om hur ett företag uppfattar och presenterar sig själv som arbetsgivare. I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det avgörande för företag att inte bara sälja sina produkter och tjänster, utan också att attrahera och behålla talangfulla medarbetare. Ett starkt Employer Brand kan differentiera en arbetsgivare från andra och skapa en positiv bild i både nuvarande och potentiella anställdas ögon.
I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är employer branding avgörande för att attrahera och behålla de bästa talangerna. I denna artikel dyker vi djupt ner i vad employer branding innebär, dess aktuella tillstånd, samt hur företag kan bygga ett starkt varumärke som arbetsgivare. Låt oss börja med att förstå grundbegreppen.
Arbetskultur utmanar ofta företagsledare, och det är förståeligt - kulturen skiftar ständigt baserat på interna och externa faktorer, vilket gör den svår att definiera.
I Sverige får cirka 63 000 människor en cancerdiagnos varje år, och för de som drabbas kan det vara oerhört utmanande att balansera arbete med behandling och återhämtning. Som arbetsgivare och kollegor är det viktigt att erkänna de svårigheter dessa individer möter och erbjuda nödvändigt stöd. Att skapa medvetenhet om cancer på arbetsplatsen handlar om att säkerställa att anställda känner sig trygga och stöttade, även under en av de svåraste perioderna i deras liv.
I dagens arbetsliv räcker traditionella ledarstilar som bygger på auktoritet och kontroll inte till. Organisationer behöver en annan typ av ledare – en som ställer kloka frågor, främjar problemlösning och ger stöd och vägledning till sina teammedlemmar. Kort sagt, vi behöver chefer som kan anamma en kultur av coachande ledarskap.
Att skapa en bra arbetsmiljö är en prioritet för många organisationer. Två populära verktyg som kan hjälpa till i detta arbete är Great Place to Work och Winningtemp. Men vad skiljer dessa två plattformar åt, och vilket är bäst för din verksamhet? Här jämför vi Great Place to Work och Winningtemp för att förstå deras styrkor, svagheter och hur de kan bidra till att skapa en bättre arbetsplats.
Att gå på intervju är sällan något som känns helt naturligt. Du har bara några minuter på dig att göra ett bra intryck på rekryterare och chefer — och den pressen kan få vem som helst att bli stel eller osäker. Men för att din intervjuare ska kunna se dig som en möjlig kollega är det viktigt att skapa en genuin kontakt.
Skånes bästa arbetsplatser utmärker sig genom att skapa miljöer där medarbetarna trivs och utvecklas och resultaten talar sitt tydliga språk.För första gången någonsin har Great Place To Work rankat Skånes bästa arbetsplatser, och resultaten bygger på vad medarbetarna själva har att säga om sina arbetsplatser.
Pulsmätningar har blivit ett populärt verktyg för att mäta medarbetarengagemang och samla in feedback i realtid. Många organisationer använder dem för att skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö. Men som med alla verktyg finns det även baksidor och potentiella risker med pulsmätningar. I den här artikeln från Great Place To Work utforskar vi de faror som kan uppstå vid överdriven eller felaktig användning av pulsmätningar, och hur dessa risker kan hanteras för att säkerställa att de ger positiva resultat.
Pulsmätning är ett kraftfullt verktyg för företag och organisationer som vill hålla koll på medarbetarnas engagemang och välbefinnande. Genom regelbundna, korta undersökningar kan du få snabb och konkret feedback som hjälper dig att fatta mer datadrivna beslut och skapa en positiv arbetskultur. Enligt en undersökning från Gallup har företag med högt medarbetarengagemang 21% högre produktivitet och 22% högre lönsamhet jämfört med företag där engagemanget är lågt. I den här guiden från Great Place To Work förklarar vi vad pulsmätningar är, hur de skiljer sig från andra undersökningar, och hur de kan användas för att skapa en mer engagerad och produktiv arbetsplats.
Rött kort! Tidningen Offsides avslöjande om Svenska fotbollförbundets utveckling har återigen visat vad ett fallerat ledarskap kan få för konsekvenser.
Medarbetarundersökning är ett kraftfullt verktyg för att förstå och förbättra arbetsmiljön. Genom att regelbundet genomföra dessa undersökningar kan organisationer identifiera problemområden, förbättra medarbetarnas engagemang och öka produktiviteten. Men vad innebär en medarbetarundersökning egentligen, och hur kan du genomföra en effektivt? Låt oss dyka in i ämnet.
I en bransch som präglas av vassa armbågar och individualism väljer Majola motsatt väg. Jonas Sundin, som är vd och var med och grundade Majola, är den drivande kraften bakom företagets framgångsrika arbetsplatskultur som genomsyras av självledarskap och en stark gemenskap. I en exklusiv intervju inför företagets 20-årsjubileum delar han med sig av sin syn på lojalitet, ledarskap och hemligheten bakom att inte välja den uppenbart perfekta kandidaten vid första intervjun.
Kärlek på arbetsplatsen kan vara en känslig fråga. Det är en situation som kan skapa en hel del komplexitet och potentiella problem. Men det är också något som kan vara oundvikligt i vissa fall. Så hur hanterar du det på bästa sätt? I den här artikeln kommer vi att utforska olika strategier och metoder för att hantera kärlek på jobbet på ett effektivt och professionellt sätt.
Vi befinner oss i en tid och med en generation medarbetare som kräver en ny form av ledarskap. Ett ledarskap som ofta kallas för förtroende baserat ledarskap, där ledarna leder sina medarbetare utifrån antagandet att dessa, med rätt sorts coaching, är kompetenta nog att kunna arbeta med frihet under ansvar.
Ett motto vi lever efter på Great Place to Work är "en bra arbetsplats är en där du litar på människorna du arbetar för, är stolt över vad du gör och trivs med människorna du arbetar med ". Detta är något vi ständigt strävar efter, eftersom en av de viktigaste sakerna för alla organisationer är att bygga en miljö med högt förtroende mellan medarbetare.
Sawubona betyder Jag ser dig men är också namnet på ett företag som lyckats bygga en framgångsrik arbetsplatskultur med hjälp av omtanke, delaktighet och generositet. Maria Grudén gästas denna vecka av Linda Strömberg som är vd på Sawubona och som skapade drömmen om ett företag som känns som en familj tillsammans med sin parhäst i arbetslivet, Henrik Rösby.
Att arbeta framgångsrikt med mångfald i ditt företag är inte bara en moralisk skyldighet, utan det kan även vara nyckeln till framgång och tillväxt. I en alltmer globaliserad värld är det viktigt att erkänna och omfamna mångfaldens betydelse.
Att certifieras som ett Great Place To Work är ingen liten bedrift. Det är därför utmärkelsen väger så tungt. Har du genomfört vår medarbetarundersökning och inte nått upp i nivå för certifiering?
Bra arbetsplatskultur har en tydlig koppling till god vinstmarginal och störst är effekten hos mellanstora bolag. Det visar nya siffror från organisationen Great Place To Work som jämfört genomsnittliga svenska företags vinstmarginaler med de som kvalificerat sig som Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023.
Michael Swall är vd på Pilotage, som är nummer 2 på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser, små organisationer. Michael vet allt om hur det är att kämpa mot ett högt satt mål. Både i vått och torrt. I denna artikel, som är transkriberad från detta podd-avsnitt, pratar Great Place to Works vd Maria Grudén med Michael om hur man är en mänsklig arbetsgivare och övertygelsen om att ”när människorna mår bra, går det bra”.
Ronnie Persson har gjort en imponerande resa från en familjedriven fotoaffär i Södertälje till att skapa ett framgångsrikt företag som gör verklig skillnad för samhällets ökade stress.
Generation Z, födda mellan slutet av 1990-talet och början av 2010-talet, utgör en av de mest spännande och unika grupperna på arbetsmarknaden idag.Som företagsledare och rekryterare är det viktigt att förstå denna generation och anpassa dina strategier för att attrahera och behålla dessa unga talanger.
Dedicare is the largest healthcare staffing service in the Nordics, and operates on nearly every continent. When Great Place To Work ranked their Norway office the Best Medium-sized Workplace in the country, CEO Bård Kristiansen invited 20 of their 90 employees to the stage to share the honor.
Det är dags för semester, en tid då många av oss längtar efter att koppla av och ladda batterierna. Som VD eller ledare kan dock semester kännas som en paradox. Å ena sidan behöver du definitivt en paus för att undvika utbrändhet. Å andra sidan känns det som om du lämnar en viktig post obemannad. Så, hur kan du ta semester utan att ditt ledarskap tar skada?
Som chef är det viktigt att kunna balansera att ha kontroll över teamet och att ge dem tillräckligt med frihet och befogenheter för att utföra sitt arbete på bästa sätt. Tyvärr är micro management, eller överdriven kontroll och inblandning i medarbetarnas arbete, ett vanligt problem som kan skada både produktivitet och moral på arbetsplatsen.
De grundläggande elementen i en positiv medarbetarupplevelse förändras inte beroende på var i världen du bor. Medarbetare i Latinamerika behöver samma saker från sina chefer och kollegor som medarbetare i Europa eller Asien: förtroende för ledare, stolthet över sitt arbete och samhörighet med kollegorna.
Varför är engagerade medarbetare så viktiga för din organisations framgång? Great Place To Work har forskat på medarbetarengagemang sedan 1980-talet och har samlat data från över 100 miljoner medarbetare. Svaret är att engagerade medarbetare är den viktigaste faktor för att driva framgångsrika företag med höga vinstmarginaler.
Vad har en sherpa och en kulturminister gemensamt med en butiksägare? Samtliga är finalister i Trust Stars 2023. Great Place To Work, världsledaren inom arbetsplatskultur som mäter medarbetarengagemang, har utsett finalisterna i det prestigefyllda hederspriset Trust Stars. Priset går till tre personer som under det gångna året utmärkt sig i arbetet med att förbättra sin organisations arbetsplatskultur.
Att gå genom arbetslivet utan att stöta på en dålig chef är tyvärr få förunnat. I den här artikeln får du 4 tips på hur du kan hantera en dålig chef på bästa sätt. På Great Place to Work framhåller vi alltid vikten av att en organisations arbetsplatskultur genomsyras av tillit, stolthet och gemenskap.