Att prata om arbetsmiljö är i dag en självklarhet. Men det finns ett område vi alltför sällan vågar belysa: chefens arbetsmiljö. Chefsmobbning är ett verkligt, men ofta osynligt, fenomen – och det påverkar inte bara den som drabbas, utan hela organisationens kultur och resultat.
Sveriges tre bästa arbetsplatser 2025 har utsetts och den röda tråden har varit direkt koppling mellan trivsel och affärsnytta. Great Place to W ork har bett HR-chefer och vd:ar från Sveriges bästa arbetsplatser om deras bästa lärdomar och tips.
Sveriges bästa arbetsplatser har utsetts för 23:e året i rad och årets vinnare blev kommunrådgivarna Ensolution (kategori små organisationer) bostadsbolaget Väsbyhem (medelstora organisationer) och IT-konsultbolaget Castra Group (stora organisationer).
Kommunutvecklarna Ensolution har utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats 2025 i Great Place to Works årliga ranking – en utmärkelse som firas med stolthet, men också med ödmjukhet.
- Vi är helt överväldigade. Det är ett kvitto på att vår kultur inte bara fungerar – den blomstrar, säger Karin Lundgren, vd på Ensolution.
Bostadsbolaget Väsbyhem har utsetts till Sveriges bästa arbetsplats 2025 i Great Place to Works kategori för medelstora organisationer. I centrum står vad de kallar Väsbyhemsandan.
- Det här är ett bevis på att vårt engagemang bär frukt och att kultur, trivsel och resultat hänger ihop, säger Therese Eriksson, HR-chef på Väsbyhem.
Castra om att bli Sveriges Bästa Arbetsplats 2025: ”Vi har byggt det företag vi själva vill jobba på”
IT-konsultbolaget Castra har utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats 2025 bland stora organisationer av Great Place To Work. De firar utmärkelsen med ett stort hjärta och ett öra ständigt vänt mot medarbetarna.
- Det här är en fantastisk bekräftelse, men också ett resultat av att vi alltid lyssnat och byggt företaget tillsammans. Det är så vi vill ha det, säger Elin Toft, vd på Castra.
Johan Liljelund’s path to tech leadership wasn’t linear. He left school early, lived off billiards in his late teens, and taught himself to code. Today, he’s CIO and Executive Vice President at DanAds, the Swedish adtech company quietly powering some of the world’s largest media brands.
När Patrik Andersson cyklar de tio minuterna till kontoret i Sjöbo är det inte bara han som följer med - ofta finns både barn och hund med på turen. Det är en symbol för hur han ser på ledarskap: nära, personligt och anpassat till verkligheten. Som vd för familjeföretaget Teleservice, grundat av hans far Claes 1973, har Patrik och hans två systrar tagit över en verksamhet som vuxit från en hemmaverkstad i en Malmölägenhet till en modern IT- och telekomleverantör med 150 anställda.
Emma N Stara kommenterar den senaste arbetsplatskulturskandalen. De senaste dagarna har vi kunnat följa rapporteringen om arbetsmiljöproblem på Djerf Avenue. Vittnesmål om psykisk terror, otydliga förväntningar och en tystnadskultur är alarmerande, men tyvärr inte unika. Liknande berättelser dyker upp från både snabbväxande startups och stora, etablerade företag. Den gemensamma nämnaren i alla dessa fall? Bristande ledarskap.
När medarbetare upplever att de har meningsfulla möjligheter att bidra till innovation, är de hela 82 % mer benägna att vara entusiastiska över att använda AI.
På Wåhlin Fastigheters kontor i Solna i Stockholm möts vi av en varm och engagerad Mikael Röjdemark, VD för ett av Stockholms största privatägda fastighetsbolag.
Hälsa på arbetsplatsen handlade i många år om att erbjuda subventionerade gymmedlemskap och att bjuda på frukt i lunchrummet.
På världens bästa arbetsplatser rapporterar fler anställda om rättvisa, välbefinnande och förtroende
Jag minns när jag träffade Ulrika L Oskarsson för första gången. Det var timmarna innan Sveriges Bästa Arbetsplatser skulle koras, där MUM Group rankades på plats 3, och Ulrika klev in i vår studio för att spela in en film om ledarskap. I sin orangefärgade kostym fullkomligt bländade hon mig och fotografen med en personlighet som andades lika delar kraft som värme. Jag och fotografen nickade snabbt till varandra, en tyst bekräftelse om att detta kommer att bli bra.
1. Utvärdera ert företags nuvarande image Att förstå hur ert företag uppfattas på marknaden är det första steget i att bygga en stark employer branding. Genom att utvärdera er nuvarande image kan ni få en klar bild av ert rykte, ert företags kultur och hur ni jämför er med konkurrenterna. Detta kan göras genom en kombination av interna och externa undersökningar.
Översikt: Vad innebär Employer Branding och dess betydelse? Employer Branding är ett begrepp som handlar om hur ett företag uppfattar och presenterar sig själv som arbetsgivare. I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det avgörande för företag att inte bara sälja sina produkter och tjänster, utan också att attrahera och behålla talangfulla medarbetare. Ett starkt Employer Brand kan differentiera en arbetsgivare från andra och skapa en positiv bild i både nuvarande och potentiella anställdas ögon.
I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är employer branding avgörande för att attrahera och behålla de bästa talangerna. I denna artikel dyker vi djupt ner i vad employer branding innebär, dess aktuella tillstånd, samt hur företag kan bygga ett starkt varumärke som arbetsgivare. Låt oss börja med att förstå grundbegreppen.
Arbetskultur utmanar ofta företagsledare, och det är förståeligt - kulturen skiftar ständigt baserat på interna och externa faktorer, vilket gör den svår att definiera.
I Sverige får cirka 63 000 människor en cancerdiagnos varje år, och för de som drabbas kan det vara oerhört utmanande att balansera arbete med behandling och återhämtning. Som arbetsgivare och kollegor är det viktigt att erkänna de svårigheter dessa individer möter och erbjuda nödvändigt stöd. Att skapa medvetenhet om cancer på arbetsplatsen handlar om att säkerställa att anställda känner sig trygga och stöttade, även under en av de svåraste perioderna i deras liv.
I dagens arbetsliv räcker traditionella ledarstilar som bygger på auktoritet och kontroll inte till. Organisationer behöver en annan typ av ledare – en som ställer kloka frågor, främjar problemlösning och ger stöd och vägledning till sina teammedlemmar. Kort sagt, vi behöver chefer som kan anamma en kultur av coachande ledarskap.
Att skapa en bra arbetsmiljö är en prioritet för många organisationer. Två populära verktyg som kan hjälpa till i detta arbete är Great Place to Work och Winningtemp. Men vad skiljer dessa två plattformar åt, och vilket är bäst för din verksamhet? Här jämför vi Great Place to Work och Winningtemp för att förstå deras styrkor, svagheter och hur de kan bidra till att skapa en bättre arbetsplats.
Att gå på intervju är sällan något som känns helt naturligt. Du har bara några minuter på dig att göra ett bra intryck på rekryterare och chefer — och den pressen kan få vem som helst att bli stel eller osäker. Men för att din intervjuare ska kunna se dig som en möjlig kollega är det viktigt att skapa en genuin kontakt.
Pulsmätningar har blivit ett populärt verktyg för att mäta medarbetarengagemang och samla in feedback i realtid. Många organisationer använder dem för att skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö. Men som med alla verktyg finns det även baksidor och potentiella risker med pulsmätningar. I den här artikeln från Great Place To Work utforskar vi de faror som kan uppstå vid överdriven eller felaktig användning av pulsmätningar, och hur dessa risker kan hanteras för att säkerställa att de ger positiva resultat.
Pulsmätning är ett kraftfullt verktyg för företag och organisationer som vill hålla koll på medarbetarnas engagemang och välbefinnande. Genom regelbundna, korta undersökningar kan du få snabb och konkret feedback som hjälper dig att fatta mer datadrivna beslut och skapa en positiv arbetskultur. Enligt en undersökning från Gallup har företag med högt medarbetarengagemang 21% högre produktivitet och 22% högre lönsamhet jämfört med företag där engagemanget är lågt. I den här guiden från Great Place To Work förklarar vi vad pulsmätningar är, hur de skiljer sig från andra undersökningar, och hur de kan användas för att skapa en mer engagerad och produktiv arbetsplats.
Rött kort! Tidningen Offsides avslöjande om Svenska fotbollförbundets utveckling har återigen visat vad ett fallerat ledarskap kan få för konsekvenser.
Medarbetarundersökning är ett kraftfullt verktyg för att förstå och förbättra arbetsmiljön. Genom att regelbundet genomföra dessa undersökningar kan organisationer identifiera problemområden, förbättra medarbetarnas engagemang och öka produktiviteten. Men vad innebär en medarbetarundersökning egentligen, och hur kan du genomföra en effektivt? Låt oss dyka in i ämnet.
Kärlek på arbetsplatsen kan vara en känslig fråga. Det är en situation som kan skapa en hel del komplexitet och potentiella problem. Men det är också något som kan vara oundvikligt i vissa fall. Så hur hanterar du det på bästa sätt? I den här artikeln kommer vi att utforska olika strategier och metoder för att hantera kärlek på jobbet på ett effektivt och professionellt sätt.