Medarbetarundersökning: En omfattande guide

Medarbetarundersökning_En omfattande guide

Medarbetarundersökning är ett kraftfullt verktyg för att förstå och förbättra arbetsmiljön. Genom att regelbundet genomföra dessa undersökningar kan organisationer identifiera problemområden, förbättra medarbetarnas engagemang och öka produktiviteten. Men vad innebär en medarbetarundersökning egentligen, och hur kan du genomföra en effektivt? Låt oss dyka in i ämnet.

Vad är en medarbetarundersökning?

En medarbetarundersökning är en metod för att samla in feedback från anställda om olika aspekter av deras arbetsliv. Det kan inkludera allt från arbetsbelastning och arbetsförhållanden till relationer med kollegor och chefer.

Undersökningen bör vara anonym, vilket uppmuntrar ärlighet och öppenhet. Resultaten kan sedan analyseras för att identifiera trender, problemområden och möjligheter till förbättring.

Vill du ha hjälp med att genomföra en medarbetarundersökning? Ta reda på mer genom att boka ett möte med oss. 

Varför är medarbetarundersökningar viktiga?

 Medarbetarundersökningar är viktiga av flera skäl. För det första ger de värdefull insikt i medarbetarnas upplevelser och åsikter. Detta kan hjälpa företagsledare att fatta informerade beslut om allt från policyförändringar till utbildningsinitiativ.

För det andra kan de bidra till att förbättra medarbetarnas engagemang. Genom att visa att du värdesätter deras åsikter och är villig att göra förändringar baserat på deras feedback, kan du öka deras tillfredsställelse och lojalitet mot företaget.

På Great Place To Work har vi hjälpt organisationer att undersöka – och agera på resultaten – sedan 1980-talet. Varje år hjälper vi över 10 000 organisationer att göra en medarbetarundersökning och vi ser att engagerade medarbetare som känner sig sedda och hörda verkligen gör skillnad.

Några resultat som våra kunder ser jämfört med övriga:

435 % högre vinstmarginal

15 gånger mer populära bland jobbsökare

50 % lägre personalomsättning

86% högre rekommendationer

Vill du ha hjälp med att genomföra en medarbetarundersökning? Ta reda på mer genom att boka ett möte med oss. 

Hur genomför man en medarbetarundersökning?

Planering av medarbetarundersökning

Det första steget i att genomföra en medarbetarundersökning är planering. Detta inkluderar att fastställa syftet med undersökningen, välja vilka frågor som ska ställas och bestämma hur och när undersökningen ska genomföras.

På Great Place To Work är frågorna redan bestämda och baseras på den forskning vi bedrivit sedan 1980-talet om vad som gör en arbetsplats riktigt bra. Vår medarbetarundersökning består av 60 påståenden, som medarbetarna besvarar.

Det är också viktigt att kommunicera tydligt med medarbetarna om undersökningen. Förklara varför du genomför den, vad du hoppas lära dig och hur resultaten kommer att användas.

Genomförande av medarbetarundersökning

När du har planerat din undersökning är det dags att genomföra den. Detta kan göras genom att skicka ut enkäter till medarbetarna, antingen via e-post, post eller genom att använda en online-enkätplattform.

På Great Place To Work skickas medarbetarundersökningen ut genom vår plattform och medarbetarna får en länk via sms eller mail, som de besvarar.

Se till att ge medarbetarna tillräckligt med tid att svara på enkäten, och påminn dem om vikten av att ge ärlig och konstruktiv feedback.

Analys och åtgärder av medarbetarundersökning 

Efter att undersökningen har genomförts är det dags att analysera resultaten. Detta kan innebära att identifiera trender, jämföra resultat över tid och identifiera områden som kräver åtgärder.

På Great Place To Work samlas resultaten i vår digitala plattform och du kan sortera på olika demografier och även jämföra ditt resultat mot branschen.

Slutligen är det viktigt att agera på resultaten av din undersökning. Detta kan innebära att genomföra förändringar baserat på feedbacken, eller att utveckla en handlingsplan för att ta itu med identifierade problemområden.

På Great Place To Work får du hjälp av våra kulturcoacher med detta arbete. Vill du ha hjälp med att genomföra en medarbetarundersökning? Ta reda på mer genom att boka ett möte med oss. 

Vanliga misstag att undvika vid medarbetarundersökning

Det finns flera vanliga misstag som företag gör när de genomför medarbetarundersökningar. Ett av de mest vanliga är att inte agera på resultaten. Om du inte vidtar åtgärder baserat på feedbacken, kan det leda till att medarbetarna känner att deras åsikter inte värderas.

Ett annat vanligt misstag är att ställa fel frågor. Det är viktigt att ställa frågor som är relevanta för ditt företag och dina medarbetare, och som ger dig den information du behöver för att göra förbättringar. Med Great Place To Work undviker du detta misstag, då våra påstående baseras på forskning.

Sammanfattning av medarbetarundersökning

Medarbetarundersökningar är ett kraftfullt verktyg för att förbättra arbetsmiljön och öka medarbetarnas engagemang. Genom att planera noggrant, genomföra undersökningen effektivt och agera på resultaten, kan du skapa en mer positiv och produktiv arbetsplats.

Men kom ihåg, en medarbetarundersökning är bara ett verktyg. Det är upp till dig att använda resultaten för att göra verkliga förändringar och förbättringar i ditt företag.

Vill du ha hjälp med att genomföra en medarbetarundersökning? Ta reda på mer genom att boka ett möte med oss.