Sverige och Norden dominerar i European Workforce Study 2025
Sverige och de nordiska länderna har en ledande position i Europa när det gäller arbetsplatskultur och ledarskap, enligt den omfattande European Workforce Study 2025 från Great Place To Work.
Studien visar att nordiska arbetsplatser är bland de bästa i Europa på att skapa engagemang, innovation och psykologisk trygghet – nyckelfaktorer för att möta framtidens arbetsliv.
Norden leder vägen
Medan Europa visar en tydlig nord-sydlig uppdelning i arbetsplatskultur och ledarskap, fortsätter de nordiska länderna att sätta standarden:
- Sverige: 73 % av de anställda uppger att de arbetar på en fantastisk arbetsplats – klart över det europeiska genomsnittet på 59 %.
- Danmark: Toppar rankningen inom både medarbetarnöjdhet och ledarskapskvalitet, och rankas som bäst i Europa på att skapa psykologisk trygghet.
- Norge: En stark trea i arbetsplatskultur och kundnöjdhet, med fokus på hög tillit och inkludering.
- Finland: Visar imponerande resultat inom arbetsplatsflexibilitet och innovation.
Den nordiska framgången beror på en kombination av starkt förtroende mellan ledare och medarbetare, fokus på balans mellan arbete och privatliv samt en välutvecklad kultur av psykologisk trygghet.
Kopplingen mellan kultur och produktivitet
Rapporten visar att länder med hög medarbetarnöjdhet och stark arbetsplatskultur, som de nordiska länderna, också presterar bäst i ekonomiska termer. Länder som Sverige och Danmark ligger i topp vad gäller BNP per arbetad timme, vilket bekräftar att arbetsplatskultur inte bara är bra för medarbetarna utan också för affärsresultaten.
"Det är ingen slump att de nordiska länderna toppar listorna. När ledarskapet bygger på förtroende och psykologisk trygghet skapas arbetsplatser där både människor och företag frodas," säger Jeanette Bergvall, vd på Great Place To Work i Sverige.
Områden för förbättring i Sverige
Trots Sveriges starka prestation identifierar rapporten vissa förbättringsområden:
- Rättvisa och löner: Svenska företag kan stärka sitt erbjudande genom att arbeta mer med rättvisa löner och förmåner.
- Hybridarbete: Sverige ligger i framkant när det gäller arbetsflexibilitet, men ytterligare utveckling av hybridmodeller kan ge ännu större vinster i form av innovation och medarbetarnöjdhet.
Ett delat Europa
Rapporten belyser en tydlig uppdelning i Europa, där länder som Grekland och Italien släpar efter inom nyckelområden som arbetsplatskultur och psykologisk trygghet. Den nordiska modellen står i skarp kontrast till dessa resultat och lyfter fram vikten av strategiskt ledarskap och inkluderande arbetsmiljöer.
Om studien
European Workforce Study 2025 är den mest omfattande kartläggningen av arbetsplatskultur och ledarskap i Europa. Med data från 24 938 anställda i 19 länder ger studien unika insikter i hur företag kan skapa arbetsplatser som främjar produktivitet, innovation och konkurrenskraft.
Om Great Place To Work
Great Place To Work är den globala auktoriteten inom arbetsplatskultur och har 40 års banbrytande forskning för att hjälpa organisationer att bli fantastiska arbetsplatser för alla.
För mer info, kontakta:
Emma N Stara, presskontakt