Tillit avgörande för medarbetare världen över

 


tillit avgörande världen över great place to work

 
 

Politiska och ekonomiska omvälvningar i Latinamerika. Krav på 70 timmars arbetsveckor i Asien. Oroligheter kring rättigheter och ansvar i Europa. Omstruktureringar bland företag i USA och Kanada. Den allt snabbare förändringstakten påverkar i stort sett varje bransch på alla håll i världen.

Med det läget på den globala marknaden, vill och behöver medarbetare över hela världen en och samma sak på arbetsplatsen: Tillit. De vill ha en arbetsplats där ledare står för och visar på trovärdighet, respekt och rättvisa. På samma gång finns det regionala skillnader för vad som utmärker en god arbetsplats.

Det visar resultaten från undersöknings-och analysföretaget Great Place to Work som har undersökt 3,4 miljoner medarbetare i 90 länder - den största studien av arbetsplatskultur. Resultaten visar på att en känsla av tillhörighet är avgörande i USA Och Kanada, trygghet är nyckeln i Latinamerika, rättvisa är avgörande  i Europa och hållbarhet och balans mellan arbete och fritid är viktigast i Asien.

Resultaten i undersökningen bygger på Great Place to Works ramverk för att kartlägga medarbetares upplevelse och identifiera de bästa arbetsplatserna. Metoden har hjälpt organisationer över hela världen i mer än 30 år att bygga starka företagskulturer. Ur ett historiskt perspektiv, ser vi såväl goda som dåliga nyheter för världens medarbetare och organisationer.

Vi tar de goda nyheterna först. Inom de organisationer som rankas som världens 25 bästa, trivs och utvecklas medarbetare. Ungefär nio av tio av medarbetarna på företagen på listan, som publiceras i samarbete med tidningen Fortune, har en god upplevelse. Och de här organisationerna visar också på framgång för verksamheten i form av lojal personal som stannar kvar på företaget. De har också högre produktivitet och bättre företagsanda. 

Företagen på listan, som toppas av Cisco Systems, tillhandahåller inte bara en utmärkt arbetsplatskultur för 300,000 medarbetare, men tillsammans ger de också sina arbetsplatser bättre omdömen. Medarbetares betyg av världens bästa arbetsplatser har ökat med fem procent sedan Great Place to Work först publicerade rankingen för nio år sedan.

Nu till de lite tråkigare nyheterna. Ungefär hälften av medarbetare världen över har inte en god upplevelse av arbetsplatsen. Resultaten visar på brist på glädje, lägre verksamhetsresultat och ett slöseri på humankapital överallt i hela världen. 

Men det finns hopp. Det går att hitta i 2019 års lista över världens bästa arbetsplatser såväl som i de bästa arbetsplatserna som har listats lokalt av Great Place to Work. Varje organisation i varje region har möjlighet att utvecklas på sätt som gör att de når bättre resultat för verksamheten, bättre arbetsplatser för sina medarbetare och bättre för världen omkring dem.